Fratar-plejboj Šime Nimac postao svjetska senzacija

Slobodno vrijeme volio je provoditi na ovoj luksuznoj jahti (J. MIŠKOVIĆ/CROPIX)
Slobodno vrijeme volio je provoditi na ovoj luksuznoj jahti (J. MIŠKOVIĆ/CROPIX)

Fra Šime Nimac, donedavni župnik u Baškoj Vodi, nakon uhićenja u Zagrebu i noćenja u splitskoj policiji u četvrtak poslijepodne doveden je pred Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ne bi li ga se ispitalo u vezi slučaja koji je zadnjih dana postao top-tema. Fra Šime je naime prodao zemljište od gotovo 40 tisuća kvadrata u vlasništvu Crkve za nešto manje od 10 milijuna kuna, da bi potom novac podigao s računa župe i zatim nestao.

Priča o fratru Šimi obišla je svijet. Vijest o uhićenju svećenika koji je prodao crkveno zemljište i prisvojio novac objavili su vodeći svjetski mediji. Tako je fratar, koji na Facebooku broji više tisuća obožavatelja, postao svjetska senzacija, a AFP je tekst o Nimcu naslovio "Svećenik plejboj pobjegao s udanom ženom i milijun eura".

Policija je protiv fra Nimca podnijela kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti. Dok je još bio na slobodi, a afera je već pukla, fra Šime je tvrdio da nije kriv i da nije uzeo nikakav novac te da je cijela priča o kupoprodaji zemljišta kompleksna i da će je objasniti kad se vrati. Luksuzni životni stil (skupi auti i satovi, dizajnerska odijela, ljetovanje na jahti) pravdao je obiteljskom imovinom.

Nakon ispitivanja na splitskom tužilaštvu vraćen je u pritvorsku jedinicu u zgradi splitske PU, a preksutra će splitsko Županijsko državno odvjetništvo zatražiti istražni zatvor za osumnjičenog franjevca. Po kojem osnovu, još nije odlučeno.

Po priopćenju franjevačkog Provincijata i Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije, ugovor o kupoprodaji je sklopljen 10. travnja ove godine, bez izričite pisane suglasnosti crkvene vlasti. Tvrtka Sunčani Bast tako je kupila 39.556 m2 za ukupno 1,3 milijuna eura. Novac je uplaćen na račun župe do 23. svibnja, a potom je fra Šime Nimac u tri navrata podizao gotovinu s računa.

- Župnik je jedina osoba koja predstavlja župu prema fizičkim i pravnim osobama iz civilnog društva, a Župom Uznesenja BDM u to vrijeme upravljao je upravo fra Šime Nimac. Odnos između župnika i njegovih nadređenih nas se ne bi smio ticati, rekao je direktor Sunčanog Basta Mario Mikulić, ujedno i odvjetnik.

Zemljište, a riječ je o tri susjedne parcele koje se nalaze uz samu pješačku šetnicu, odmah iznad obale, van naselja i bez infrastrukture, nije u građevinskoj zoni. Postoji doduše mogućnost prenamjene u kratkom roku, ali to može odlučiti isključivo Vlada, i to ako je u pitanju projekt značajne, multimilijunske financijske konstrukcije. Što, s obzirom na veličinu zemljišta, nije isključeno.

Čini se i da su potvrđene spekulacije o njegovoj vezi sa suprugom jednog policajca (iako je 42-godišnjakinja početkom godine predala zahtjev za razvod). Ona je usto zaposlena u Splitskoj banci, i to na odjelu za VIP klijente, a zadnjih dana nije na svom radnom mjestu. (piše M. MATANA)


Podijeli: Facebook Twiter