Fratar i bankarica na sudu rekli da nisu krivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fratar Šime Nimac, optužen da je zadržao gotovo 10 milijuna kuna od neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta kod Baške Vode gdje je služio kao župnik te bankarica Jasna Bilonić koja ga je navodno potaknula na to nedjelo kazali su na početku suđenja da se ne osjećaju krivima te da će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Sudac splitskog Županijskog suda Slavko Lozina objasnio je da je zbog promjene Zakona o kaznenom postupku potrebno ponoviti sve s pripremnog ročišta pa je tužiteljica Rene Laura kazala da će tijekom postupka dokazati da su optuženici postupali na način koji je opisan u optužnici i da su počinili kaznena djela za koja ih se tereti.

"Činjenica je kako je fra Šime Nimac počinio navedeno u optužnici kao i da je Jasna Bilonić, koja je znala da je novac ostvaren prodajom zemljišta, nagovorila Nimca da ga prebaci na osobni račun. Nepobitna je činjenica da je župa oštećena za oko 9,8 milijuna kuna. Izvjesno je da su bili svjesni kaznenog djela, a ubrojivost im nije dovedena u pitanje", rekla je Laura.

Odvjetnik Željko Ćapin koji zastupa župu Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode je rekao da će imovinsko-pravni zahtjev za fra Šimu Nimca zadržati do okončanja kaznenog postupka podsjetivši da postoji presuda Općinskog suda u Benkovcu prema kojoj prvooptuženi Nimac treba Župi isplatiti novac od prodaje zemljišta.

Za drugooptuženu Jasminu Bilonić podnio je imovinsko-pravni zahtjev te predložio da se optuženima izrekne privremena mjera oduzimanja imovine koristeći blokadu deviznih i kunskih računa putem OIB-a. Braniteljica fra Šime Nimca, zagrebačka odvjetnica Nela Pedišić je najavila da će dokazati da nije bilo namjere u počinjenju kaznenog djela.

"Fra Šime Nimac nije postupao suprotno odluci Nadbiskupijskog ordinarijata splitsko-makarske nadbiskupije. Dokazat ćemo da je postupao transparentno i za dobrobit župljana koji su ga u svemu podržavali", rekla je odvjetnica.

Branitelj Jasne Bilonić, odvjetnik Joško Čeh, otkrio je da u vrijeme prodaje crkvenog zemljišta, u travnju 2012. njegova klijentica nije poznavala fra Nimca. "Ne samo da ga nije poznavala u to vrijeme već nije ni sudjelovala u prodaji crkvenog zemljišta, a niti u jednoj drugoj radnji. Prvooptuženi stoga nije ni mogao biti potican od moje stranke. Po zakonu je morala znati za nezakonito porijeklo novca da bi ga potaknula na kazneno djelo, a to nije mogla znati jer ga tada nije poznavala. Kasnije, nakon što su se upoznali, ponašao se kao da je novac njegov", rekao je branitelj Čeh.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva Nimac se tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura. Nakon uplate 9.8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić navodno je nagovorila Nimca da novac prebaci na svoj osobni račun.

U optužnici se navodi da je fratar to i napravio temeljem tri naloga za isplatu. Dio novca su potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, navodi se u optužnici. Fra Nimac i Jasna Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama.

Na računu bankarice je naknadno pronađeno 2,3 milijuna kuna, no još se uvijek ne zna gdje je skriven ostatak novca. Cijeli je slučaj otkriven u listopadu 2012. a optužnica je potvrđena godinu dana kasnije. Oboje optuženih je na sud došlo sa slobode u društvu svojih branitelja.

Tijekom sudske rasprave fratar i bankarica, koji su navodno bili i u ljubavnoj vezi, sjedili su udaljeni jedno od drugoga. Ona je s vremena na vrijeme pogledavala prema Nimcu, dok je on sjedio prekriženih ruku i nogu gledajući u suca. Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem petorice svjedoka među kojima su provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Joško Kodžoman te vikar nadbiskupije Ivan Ćubelić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter