Franku Pincanu zbog 22 nedjela tri godine zatvora

Franko Pincan (M. SARDELIN)
Franko Pincan (M. SARDELIN)

Franko Pincan (31) zvani Frenki ili Pinca s prebivalištem u Trstu, a prijašnjom adresom u Kašteliru priznao je pred pazinskim Općinskim sudom da je od rujna do studenoga 2012. godine na području Buja, Umaga i Poreča počinio 22 kaznena djela, od čega 10 teških krađa, 11 pokušaja teških krađa i jedno djelo krađe. Sudac Denis Hek mu je izrekao nepravomoćnu bezuvjetnu jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine.

Prema prijedlogu tužilaštva da se Pincana osudi na šest godina bezuvjetnog zatvora, tijekom zadnje rasprave došlo je do izmjene sankcije budući da je Pincan priznao u cijelosti kaznena djela i poštedio sud dugotrajnog suđenja. Pazinski sud ga je za svako djelo, odnosno teške krađe i one u pokušaju osudio na po osam mjeseci zatvora, a za krađu šest mjeseci. Ako drugostupanjski sud prihvati zatvorsku kaznu, Pincan će s prethodno dosuđene dvije godine zbog istovrsnih djela odležati ukupno pet godina iza rešetaka.

Pincan je redom prema svim točkama optužnice potvrdio da je u vremenskom razdoblju od dva mjeseca provalio u sve navedene objekte. No, u 11 slučajeva je iz objekata otišao praznih ruku, dok je u ostalima ukrao prijenosno računalo, salamu, pakiranja tunjevine, dvije slike, dva gornja dijela trenirke, tri pakovanja s pršutom, madrac na napuhavanje, plastične kanistre s benzinom, prijenosni hladnjak, konzerve s hranom, bicikl, tjesteninu, kožnu jaknu, šest jastuka, tri popluna, više rabljenih ručnika, plahti, majica i košulja. Krajem listopada je na golf terenu u mjestu Bataji kod Motovuna ukrao vozilo opel campo u voznom stanju s nosačem stroja za skupljanje golf loptica, no vozilo je naknadno vraćeno vlasniku.

Pincan je u svom dvomjesečnom pohodu provaljivao u obiteljske kuće, vikendice, barake i krao po poljoprivrednim zemljištima. Materijalna šteta pričinjena u svim slučajevima nije utvrđena, a niti su oštećenici podnijeli imovinskopravne zahtjeve za naknadom štete. Jedino je vlasnik otuđenog vozila u kaznenoj prijavi naveo visinu svojih potraživanja, no budući da mu je vozilo vraćeno, štete nema. (M. SARDELIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter