Franku Pincanu zatvor zbog teške krađe

Franko Pincan u pratnji pravosudne policije na pazinskom sudu (M. SARDELIN)
Franko Pincan u pratnji pravosudne policije na pazinskom sudu (M. SARDELIN)

Višestruko osuđivani Franko Pincan (30) s prebivalištem u Trstu, a prije u Diklićima kraj Kaštelira nepravomoćno je osuđen na pazinskom Općinskom sudu na novu zatvorsku kaznu od godinu i četiri mjeseca zbog teške krađe iz ožujka i travnja prošle godine u Kašteliru.

Pincan je sudu priznao krivicu za djelo za koje ga se tereti te zatražio blažu kaznu, a izrazio je i žaljenje zbog počinjenog djela. Pazinsko tužilaštvo ga je teretilo da je od početka do sredine ožujka prošle godine neovlašteno ušao u gospodarski objekt u Kašteliru, nedaleko od nogometnog igrališta, odakle je ukrao motornu pilu vrijednu 1.500 kuna u vlasništvu S. T.

Nadalje optužnica ga tereti da je u travnju prošle godine provalio vrata drvene barake, također u blizini nogometnog igrališta u Kašteliru, gdje je ukrao peku vrijednu 1.200 kuna u vlasništvu M. T. Sud je ocijenio njegovo priznanje i ponašanje na sudu kao olakotnu okolnost, dok je činjenicu da je višestruko kažnjavan zbog istih i sličnih djela uzeo kao otegotnu okolnost.

Pincan je javnosti poznat po učestalom pojavljivanju na stranicama crne kronike od 2011. godine zbog krađa, teških krađa, pronevjere i krivotvorenje isprava. Do sada je više puta osuđivan na zatvorske i uvjetne kazne na sudovima u Poreču, Pazinu, Bujama i Puli.

Najpoznatiji slučaj definitivno je lažno predstavljanje i boravak u kući u Bašićima kraj Pazina početkom prošle godine. Naime, vlasnici kuće koju je namjeravao kupiti predstavio se kao Franco Pausini, poduzetnik iz Italije, a u kući je na račun obećanja da će je kupiti boravio dva mjeseca.

Mještani u početku nisu posumnjali u njegove priče da posjeduje nekoliko kamiona u Italiji i da se namjerava skrasiti u Bašićima kraj Butonige, no ubrzo im je postalo čudno da takav poduzetnik s prijevozničkom tvrtkom koji još i namjerava kupiti kuću nema niti osobni automobil za nužne potrebe, već ga je posuđivao od susjede.

Susjede je častio domaćim proizvodima, kobasicama i pršutima koje je pak krao diljem Istre. Vlasnici kuće gospođi iz Pazina javio se na oglas za prodaju kuće i došao u Bašiće gdje je kuću pogledao. No, od vlasnice je zatražio dozvolu da ostane malo u njoj da se bolje uklopi u sredinu, a da će kuću sigurno kupiti. Ona je, pak, pala na kulturno i ljubazno ponašanje Pausinija, odnosno Pincana. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter