Franko Raguž vitez maslinarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesta tradicionalna manifestacija maslinara Mediterana "Maslina Split 2010." proteklog je vikenda održana u Splitu.

Na manifestaciji je podijeljeno 220 zlatnih, 230 srebrnih i 180 broncanih medalja. Proglašeni su ovogodišnji laureati u hrvatskom maslinarstvu, a brojne nagrade pripale su istarskim maslinarima.

Uz hrvatskog predsjednika dr. Ivu Josipovica, koji je proglašen pocasnim knezom hrvatskog maslinarstva za promidžbu uzgoja maslina i proizvodnju maslinovog ulja, titulu viteza hrvatskog maslinarstva dobio je Franko Raguž iz vodnjanske udruge Agroturist za znanstveni i strucni rad na unapredenju uzgoja maslina.

Na ovogodišnje natjecanje pristiglo je rekordnih 1.047 uzoraka maslinovog ulja, konzerviranih maslina, proizvoda od maslina te ambalaže proizvoda od maslina i maslinovog ulja iz 12 mediteranskih zemalja. Gotovo 50 posto uzoraka maslinovih ulja bila su sortna ulja domacih sorata masline, a ostatak su bila ulja od miješanih sorti.

Nakon kemijskog ispitivanja kakvoce, ocjenjivanje je nastavljeno procjenjivanjem senzorsko-organoleptickih svojstava u cetiri panela koje je provelo tridesetak medunarodnih specijalista za kušanje i ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja.


Podijeli: Facebook Twiter