U subotu su u rovinjskom hotelu Park dodijeljene diplome prvim sommelierima koji su po programu Hrvatskog sommelierskog kluba završili tecaj prve, druge i trece razine te položili završni ispit. Prva je to generacija sommeliera koji su završili edukaciju pri Hrvatskom sommelierskom klubu, koji je clan medunarodne asocijacije sommeliera. Diplome su dobili: Karin Rupena Perdec, Emil Perdec, Filip Savic, Mario Meštrovic, Lucija Matijevic i Denis Peteani.
Održana je i izvanredna skupština HSK-a na kojoj je prihvacena ostavka dosadašnjeg predsjednika Veljka Ostojica, koji zbog imenovanja ministrom turizma više nije u mogucnosti obnašati funkciju predsjednika. Za novog predsjednika izabran je Franko Lukež, dosadašnji izvršni direktor HSK-a.
- Nastavit cu s aktivnostima Hrvatskog sommelierskog kluba, koji je osnovan 1994. godine. Gospodin Ostojic je u prethodna dva mandata doveo klub na jednu razinu, a ja cu nastaviti u tom smjeru. Nastavit cemo s edukacijom clanova i radionicama.
Moram naglasiti da su mnogi sommelieri dobili licencu na puno kracim tecajevima u inozemstvu ili pri sveucilištima, dok je ovo prva generacija koja je završila sva tri tecaja HSK-a, rekao je novi predsjednik Lukež.
U cilju njegovanja kulture stola HSK ce nastaviti s edukacijama te su u pripremi radionice o kavi, caju, mineralnoj vodi i cokoladi. "Buduci da je potražnja sve veca, uz vino proširujemo pricu", objasnio je Lukež te je najavio aktivnosti i tecajeve HSK-a u Slavoniji, Zagrebu i Dalmaciji