Franko Krajcar u Rusiji snimio šest pjesama

Franko Krajcar u Rusiji je spremao nove pjesme
Franko Krajcar u Rusiji je spremao nove pjesme

Istarski glazbenik Franko Krajcar vratio se pun dojmova iz Moskve, s dvotjednog putovanja koje je u startu bilo više turističko, ali se pokazalo i kao prilika da na hladnom Istoku predstavi svoju glazbu te snimi šest novih pjesama.

- Na put u Rusiju odlučio sam se nakon poziva kolege i prijatelja Dorijana Paljuha i njegove supruge Svetlane, koja je Ruskinja, priča Krajcar. "Prošlog ljeta bio sam im kum na svadbi i odlučili su otići na dva tjedna u posjet njenom ocu Juriju Sergejeviču-Filatovom te su pozvali i mene."

Bila je to prilika da upozna malo više i njihovu glazbu, budući da obožava ruske romanse i rusku romsku glazbu. Usto je na moskovskom Radiju 7 pušteno nekoliko njegovih pjesama, a s njime će suradnju i nastaviti.

Uvjete da uglazbi svoje impresije imao je u kući Igora Petroviča, prijatelja kuminog oca, u kojoj postoji glazbeni studio. Glavni grad Rusije itekako se dojmio Krajcara.

"Moskva je predivna, noću baš čarobna. Toliko divnih mjesta koje smo uspjeli obići zahvaljujući metrou, jednom od najvećih u svijetu. Prvih nekoliko dana smo uživali u delicijama našeg domaćina, a nakon toga svakodnevno smo razgledavali i upoznavali grad. Između ostalog posjetili smo Kremlj, Boljšoj teatar, predivnu Tertijakov galeriju, mnoštvo drugih kulturnih znamenitosti. Posebno me se dojmio teatar Romen, smješten u samome centru Moskve, koji je vjerojatno najpoznatije privatno romsko kazalište na svijetu. U njemu skoro svakodnevno nastupa dvjestotinjak Roma, što plesača, što svirača i pjevača. Išao sam tamo na koncerte i predstave i divio se njihovoj virtuoznosti", priča oduševljeni Krajcar. Iskoristio je priliku da prikupi mnoštvo glazbenog materijala te pokuša ostvariti neke kontakte u vezi eventualne glazbene suradnje.

U Petrovičevom studiju snimio je tri instrumentala, dvije ruske ciganske i jednu pjesmu na ruskom. Te pjesme će se vjerojatno naći na samostalnom CD-u, u izdanju jedne moskovske izdavačke kuće, a jedna ili dvije pjesme i na Krajcarovom CD-u radnog naslova "Đir po svitu".

- Za taj projekt ideja se rodila prije nekoliko godina kad sam započeo suradnju s festivalom Sete sois sete luas i predstavljao svoju glazbu zajedno s Indivijom u Portugalu i Španjolskoj. Ove i sljedeće godine nas očekuju gostovanja i u Brazilu, Zelenortskim otocima, Toskani, Sardiniji, Maroku i Tunisu. Taj CD će biti spoj glazbenih motiva Istre i zemalja u kojima smo bili i u koje ćemo tek ići, uz još neke suradnje koje su već ostvarene i zabilježene. Surađivali su Uchikoshi Fumihiko iz Japana, Bilja Krstić iz Srbije, Jadranka Stojaković iz Bosne i Hercegovine, Rob Slaney iz australskog Global Climate Change Projecta…, nabraja Krajcar. Ako sve bude kako treba, svjetlo dana bi taj materijal trebao ugledati negdje sredinom sljedeće godine.

Za ovu godinu mu je ipak prioritet objavljivanje novog albuma s grupom Indivia, nazvanog "Rož(en)ice", koji je praktički već nekoliko mjeseci spreman. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter