Franko Krajcar jedini došao po Status

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Franko Krajcar jedini je dobitnik Statusa koji su se "dijelili" u opatijskoj Villi Angiolini. To, naravno, ne znači da je istarski multiinstrumentalist osvojio svih trinaest kategorija u kojima se ova nagrada Hrvatske glazbene unije dodjeljivala, već je on jedini među nagrađenima fizički prisustvovao događaju te je priznanje mogao i osobno preuzeti.

Unatoč osvojenom Statusu u kategoriji tradicijskih glazbala, Krajcar ima razloga biti pomalo razočaran - sakupio je najviše nominacija, no nagradu "za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja" zabavne, pop-rock i urbane glazbe u kategoriji ostalih glazbala "preoteo" mu je Stjepan Hauser, dok je kod puhačkih glazbala komisija bila naklonjenija Igoru Geržini.

Jednu nominaciju manje od Krajcara sakupio je lovranski perkusionist Marko Lazarić - za svoje "bubnjačko" umijeće nagrađen je u kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe, dok je u jazz glazbi titulu najboljeg bubnjara ponio Adriano Bernobić iz Pule.

I "naturalizirani" stanovnik liburnijskog kraja, Joe Kaplowitz, dvaput je bio nominiran, no s rezultatom suprotnim od Lazarićeva - Kaplowitzljeve klavijature odnijele su nagradu u jazz glazbi, ali u zabavnoj, pop-rock i urbanoj nagrađen je Puljanin Leon Brenko.

Među nagrađenim lokalnim glazbenicima našao se i Ivan Pešut, i to za akustičnu/električnu gitaru unutar "miljea" zabavne, pop-rock i urbane glazbe, gdje je šestu nagradu, onu za bas gitaru, odnio Goran Delač.

Najboljim instrumentalistima među jazzerima proglašeni su još i Vojkan Jocić za saksofon, Davor Križić za trubu, Elvis Penava za električnu gitaru te Zvonimir Šestak za kontrabas/bas gitaru. Posebne Statuse kući su ponijeli Boris Babarović - Barba, nekadašnji frontmen VIS-a Crveni koralji, za 50 godina glazbenog djelovanja, te Elvis Stanić, opatijski jazzer svjetskog renomea, za 40 godina umjetničkog rada.

- Nagrada Status osmišljena je da bi se čuli i oni koji sviraju, jer se pjevači kao što je naš voditelj Marko Tolja, uvijek čuju, a glazbenici se ipak moraju izboriti za svoj prostor. Hrvatska danas ima sjajnih glazbenika, i baš je njima namijenjena ova nagrada, kazao je potpredsjednik HGU Neven Frangeš. (D. ŽIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter