Franko Krajcar i Indivia: "Rožice" vjernoj publici

Franko Krajcar i grupa Indivia
Franko Krajcar i grupa Indivia

Bez znatnog stilskog otklona od bazične, dobro prihvaćene kombinacije etno i duhovne glazbe s prva dva albuma "Pensieri" (2008.) i Indivia" (2010.), multiinstrumentalist Franko Krajcar i njegov bend Indivia objavili su, u izdanju zagrebačkog Aquariusa, novi album "Rožice". Nastavak je to autorske igre, izazova i iskušenja u nadogradnji tradicijske glazbene baštine inventivnim suvremenim aranžmanima; u kojima su bogati moderni melodijski kolaži plod intimnog Krajcarovog posezanja u regionalnu, kao i univerzalnu, svjetsku riznicu.

Ovo skoro jednosatno glazbeno putovanje otvara tradicionalna "Seiklov Skolion", najstarija sačuvana skladba isklesana na drevnom grčkom nadgrobnom stupu, koju je aranžirao Mauro Giorgi, gitarist koji je, uz glavnog autora Franka Krajcara, umnogome obojio novi album. Iako najkraći, nešto više od minute, klavirski "Intro Rožice" autora Deana Kolića jedan je od ljepših momenata na albumu.

Naslovna skladba potencijalni je hit, ali i vjerno ogledalo stvaralačkog rukopisa Franka Krajcara, a možda i više pjesma "Rodila roza grozda dva" koja je, jedina na albumu, kreirana u dominantno estradnim okvirima.

Franka Krajcara, tog osebujnog svirača brojnih tradicijskih instrumenata i njegov prateći bend širi su reflektori osvijetlili nakon što su prije tri godine pjesmom "Jobrni je jobrni" osvojili nacionalnu publiku i drugo mjesto na Dori - izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije. Njen je svojevrsni glazbeni ekvivalent na ovom albumu skladba "Ni ney na".

Svi koji cijene stvaralaštvo Franka Krajcara i benda Indivia mogu već prekosutra, u petak u kafiću Cabahia s početkom u 21 sat, uz slobodan ulaz, poslušati koncertnu promociju novog albuma. (Zoran ANGELESKI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter