Franko Božac pridruženi član kraljevske akademije u Londonu

Prisjećanje na ratne dane (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prisjećanje na ratne dane (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nakon iznimno uspješnog nastupa krajem travnja u jednoj od najelitnijih europskih sala – Smetana Halla u Pragu, malteška pijanistica Charlene Farrugia i pulski harmonikaš Franko Božac uz pratnju Karlovy Vary Symphony Orchestra, jednog od najboljih čeških orkestara koji se može pohvaliti dugom tradicijom (nastao je 1835. godine) te izvedbe dvostrukog koncerta za klavir, harmoniku i orkestar Bashkima Shehua, iz Londona je netom stiglo značajno priznanje.

Odbor za posebne zasluge Londonske kraljevske glazbene akademije dodijelio je doc. mr. art. Franku Bošcu nagradu kojom je postao pridruženi član Londonske kraljevske akademije (Associate of the Royal Academy of Music - ARAM). Ova se nagrada dodjeljuje bivšim studentima kraljevske akademije koji su napravili značajan doprinos u glazbi.

Uspješna je bila i Charlene Farrugia, koja je nedavno nastupila u velikoj sali Ujedinjenih Naroda u New Yorku, zatim u Kanadi, Španjolskoj, Austriji i Malti. Inače, oboje su međunarodno priznati umjetnici - ambasadori neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturne diplomacije Euro Mediterranean Music Academy (EMMA for Peace) pod patronatom UNESCO-a i pokroviteljstvom glavnog tajnika Vijeća Europe, te počasnim predsjednikom Riccardom Mutijem.

Snimili su za jednu od vodećih svjetskih diskografskih kuća - Naxos classic, taj je album bio emitiran na BBC-u, RAI 3 i ostalim svjetskim medijima. Uvršteni su u poznatu Hubnersovu "Who is Who" enciklopediju poznatih i uspješnih ljudi, a Charlene je 2003. godine proglašena ženom godine (SAD izdanje). Nastupala je pred brojnim poznatim ličnostima. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter