Franko Blagonic humski župan na letu dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je jedina regija s dva župana, istarskim i humskim. Dok o istarskom biraci odlucuju zaokruživanjem njegova imena na izbornim listicima, o humskom se Homjani i grašcaki izjašnjavaju urezivanjem crta-glasova kosirom u raboš, drvenu palicu.

Franko Blagonic, novi humski župan «na letu dan» izabran preksinoc uz pomoc Boga i raboša, u sklopu obilježavanja Dana Huma, od svog je protukandidata Marina Ivancica bio nadmocniji tek za jedan zarez. Blagonicu, koji je predsjednik udruge Hum, velika je želja bila postati i humskim vlastodršcem.

- Jušto san teu da bi se sa moc našla na jenem mesti va Humi i uspelo mi je ta bot, izjavio je sretan Blagonic. Svom je humskom kolegi došao cestitati i istarski župan Ivan Jakovcic.

Izbor župana, prastari hrvatski obicaj iz 12., 13. stoljeca koji je obnovila Katedra Cakavskog sabora Roc, održan je 32. put te okupio brojne posjetitelje željne tradicijskih svetkovina. U prošlosti su gotovo sva veca mjesta u Istri, svi komuni, birali svoga župana, poštenog i uglednog pripadnika zajednice. Danas se taj obicaj ocuvao samo u Humu gdje za župana biraju «najštabelejega medu štabelima».

U glagoljaškom Humu u kojem živi svega 21 stanovnik jedanaest se sudaca okupilo u gradskoj loži odlucujuci o novom županu. Svog je nasljednika, po ustaljenom ceremonijalu pucke predstave na izvornom dijalektu, proglasio dosadašnji humski župan Serdo Cinko, predavši mu župansku palicu i kljuceve Polace. Stari župan Cinko pohvalio se da je «taša celibe» ili porez na neženje, dažbina koju je uveo za svog jednogodišnjeg mandata, dala prve rezultate, tako da su se u Humu rodile cak dvije bebe.

- Moren se pohvalit da su se dva otroka rodila na Humšcini va pasanen lete, rekao je Cinko i nasmijao posjetitelje.

U sklopu najvece fešte najmanjeg grada na svijetu održan je cetvrti susret sviraca vijulini i srodnih glazbala iz sastava gunjci «Z vijulini sopu muškardini» koji je vodio Vladimir Pernic. Kako to izgleda kada muškardini sopu na vijulini, pokazalo je odsviravši starinske polke, šaltine i marce desetak sviraca vijulina, ukupno tridesetak glazbenika. Led su svojim nastupom probili domacini, Denis Grabar, Romano Vivoda i Franko Blagonic, a odmah za njima i Josip Šculac i Marino Šculac iz Šculci.

Udruga Hum i Katedra Cakavskog sabora Roc, uz pomoc suorganizatora, Turisticke zajednice i Puckog otvorenog ucilišta, te pokrovitelja, Istarske županije, Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roc, organizirale su i izložbu slika akademskog slikara Franje Ferencaka, nastup limene glazbe KUD-a Istarski željeznicar iz Roca i muške klape Boškarin, plesnu zabavu uz grupu Trio Rio i Jozefina te techno party Minority Connection vol. 4.


Podijeli: Facebook Twiter