Franko Bacic ubrao šparogu dulju od 5 m!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mogao bi Glas Istre svakoga proljeca otvarati i natjecaj za najdulju šparogu ubranu te sezone, barem sudeci po sve vecim i vecim "kapitalcima" koje nam dolaze pokazati naši citatelji.

Franko Bacic iz Gracišca je tako pred neki dan ubrao šparogu dugacku cak 503 centimetra, a uz nju još jednu od "samo" 348 centimetara! Procjena nije od oka, vec su šparoge pažljivo izmjerene metrom, i to pred svjedocima.

Franko je pasionirani berac šparoga vec odavno. "Uživan u tien, cili dan bin bra, samo poli nas je malo šparug, više je blušca", kazuje Bacic na prekrasnom gracaškom dijalektu. Ovu šparogu-kapitalca pronašao je vrlo blizu Gracišca, tek se malo spustivši nizbrdo prema crkvici sv. Šimuna, bila je spiralno obmotana oko stabla.

Veci dio stabljike vec je otvrdnuo, a pri vrhu se vec pocela rascvjetavati, što je znak da je ove godine ionako poremecena sezona šparoga upravo na zalasku.

"Vrieme je bilo jako dažljeno, a ni bilo tepline da bi mogle rinut van", tumaci Franko i dodaje da je ovoga proljeca ipak nabrao više bljušca nego šparoga. A da je sacuvao jedan ogroman bljušc imao bi još jednog rekordera, kaže za njega da je bio "forši dalji nego ta šparuga". Priroda daje, ljudi beru, a rekordi se pamte. Je li ove sezone itko imao šparogu dulju od pet metara?


Podijeli: Facebook Twiter