Frankfurt: Uhićenja zbog korupcije na aerodromu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačke vlasti uhitile su u utorak tri osobe, uključujući i visokopozicioniranog menadžera u tvrtki Fraport koja upravlja zračnom lukom u Frankfurtu, pod sumnjom da su primali mito za izdavanje dozvola za gradnju na aerodromu.

Ured državnog odvjetnika u Frankfurtu izvijestio je da je više od 200 policajaca sudjelovalo u pretragama stambenih i poslovnih objekata u Njemačkoj i Lihtenštajnu, gdje je navodno skriven "prljavi" novac, u sklopu istrage nad desetero osumnjičenih za primanje mita, pronevjeru, prijevaru, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

Tužitelji među ostalima sumnjiče 50-godišnjeg bivšeg menadžera Fraporta za primanje mita od tvrtki koje su željele graditi u teretnom dijelu zračne luke u Frankfurtu.

Taj dio aerodroma, otvoren 1996., poslovno je središte dvadesetak zrakoplovnih tvrtki za prijevoz tereta, uključujući Lufthansu Cargo, DHL i UPS.

Bivši menadžer Fraporta prebacio je na račun banke u Lihtenštajnu oko 630.000 eura mita, koristeći se lažnim računima koje je jedan osumnjičenik iz Lihtenštajna slao agentu za nekretnine u Frankfurtu.

Glasnogovornik Fraporta izjavio je da je bivši menadžer oštetio kompaniju i da Fraport usko surađuje s istražiteljima.

Njemačka se već dugo pokušava obračunati s utajom poreza preko tajnih računa u zemljama poput Lihtenštajna i Švicarske.

Europski ministri financija u svibnju su dali zeleno svjetlo Europskoj komisiji za pregovore sa Švicarskom, Lihtenštajnom, San Marinom, Andorom i Monakom o proširenju opsega informacija o klijentima koje banke moraju dati poreznim vlastima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter