Frankfurt: 20.000 prosvjednika protiv mjera štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 20.000 osoba mirno je u subotu prosvjedovalo glavnim ulicama Frankfurta, izražavajuci na taj nacin nezadovoljstvo zbog oštrih mjera štednje nametnutih stanovnicima te zemlje da bi se ublažila dužnicka kriza euro zone.

Policija je zatvorila glavne ceste u središtu grada te postavila kontrolne tocke na autocestama u blizini Frankfurta u sklopu oštrih mjera sigurnosti ciji je cilj zaštititi glavni njemacki financijski centar.

"Demonstriramo protiv europske politike trojke", rekla je glasnogovornica antikapitalistickog pokreta "Blockupy" koje je izjavila da se prosvjedima odazvalo oko 25.000 ljudi. Trojku cine Središnja europska banka, Medunarodni monetarni fond i dužnosnici EU-a koji nadziru provedbu programa štednje, proširen na Grcku, Portugal i Irsku.



Središnja europska banka sa sjedištem u Frankfurtu centar je politickog odgovora na krizu. Politicari, ulagaci i prosvjednici od nje ocekuju da napravi više. Odgovorni iz banke tvrde da su još tijekom prosinca i veljace obavljenim kreditiranjima napravili poteze bez presedana, pustivši u financijski sustav bilijun eura. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter