"Franina i Jurina" prkosi recesiji

Sonja i Miro Sinčić predstavili najnoviji kalendar (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Sonja i Miro Sinčić predstavili najnoviji kalendar (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Unatoč recesijskim problemima koji se odražavaju i na izdavaštvo, istarski kalendar "Franina i Jurina" za 2013. godinu održao je svoju tradiciju, kvalitetu, opseg i vrijeme izlaska.

Najnovija, 59. knjiga u izdanju Reprezenta iz Račica na konferenciji za novinare predstavili su urednik Miroslav Sinčić i direktorica nakladnika Sonja Sinčić.

Kalendar "Franina i Jurina", podsjetio je Sinčić, počeo je izlaziti 1922. godine no imao je i velike prekide. Tako ga je već 1929., zajedno s ostalom hrvatskom riječju, zabranila talijanska fašistička vlast.

Mogao je zauvijek nestati s izdavačke scene, no srećom je ponovo pokrenut 1952. godine. Jedno vrijeme je izlazio i kao tromjesečna revija, a od 2001. izlazi u svom standardnom obliku, nastavljajući tradiciju izlaženja danas najstarijeg hrvatskog godišnjaka takvog tipa.

- Naklada, koja je u zadnjih deset godina upola smanjena, većinom je rasprodana u pretplati i prije izlaska tiska. Ne bih rekao da se broj čitatelja smanjio jer gotovo niti jedan kupac nije odustao, ali su tvrtke i ustanove koje su kupovale sto i više primjeraka, prepolovile narudžbe i to se odrazilo na pad tiraže, rekao je Sinčić.

Kalendar za 2013. zadržao je osnovnu koncepciju knjige za široku čitalačku publiku, izgled, broj suradnika, natpisa i standardne cjeline. U uvodnom dijelu objavljena je zanimljiva tema o naivi u Istri, uz dvanaest mjeseci predstavljeno je isto toliko istarskih naivnih umjetnika.

Iz cjeline "Obljetnice", ove godine vrlo opširne, Sinčić je izdvojio 530. obljetnicu hrvatskog prvotiska, 20. godišnjicu regionalnog ustroja Hrvatske; Istarska županija: 10 gradova i 31 općina, kao i tekst o 50. godišnjici pokretanja časopisa "Istarski mozaik".

U cjelini "Prošlost, tradicija, baština" zanimljiv je članak o svadbenim običajima na sjeveru Istre, tekst o počecima djelovanja Matice Hrvatske u Istri, o pulskim kinima. Poglavlje "Naši ljudi i krajevi" donosi puno zanimljivog štiva, među ostalima reportažu o ekspediciji na Arktiku, poduzetoj 1872. u kojoj su sudjelovali Primorci.

Zanimljiv je i članak o pulskim sportskim šampionima koji su ostvarivali svjetske rezultate, a danas su gotovo zaboravljeni. Tu je i tekst o istarskom preporoditelju Mati Bastianu iz Jugi kod Kastva, jednom od dva brata blizanca, autora kolumne Franina i Jurina; jedan je pisao u "Našoj slozi", a drugi nacrtao likove.

Poglavlje "Teme i događaji" zanimljivo je zbog dva napisa Milana Sijerkovića i Marija Grabara o ekstremnim vremenskim prilikama u Istri, reportaži o najljepšoj cesti 19. stoljeća, staroj cesti Karlovac- Rijeka, poznatoj Lujzijani, dok je u zadnjoj cjelini "Aktualno, poučno i korisno" stručni članak o prednostima pošumljavanja sa štitnicima, napis o otrovnim biljkama u kući i vrtu i članak o sušenju ribe. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter