"Franina i Jurina" prepoznatljivog uredničkog potpisa

naslovnica Franina i Jurina, snimila G. C. s.
naslovnica Franina i Jurina, snimila G. C. s.

Novi broj popularnog istarskog narodnog kalendara "Franina i Jurina" objavljen u nakladi Izdavačkog poduzeća "Reprezent" iz Račica predstavljen je u ročkoj Glagoljskoj tiskari "Juri Žakan", na večernjem sijelu "Puli ugnjišći v Roče" u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Roč. Ročkoj publici o novom je broju kalendara govorio njegov dugogodišnji glavni urednik Miroslav Sinčić.

Istarski kalendar "Franina i Jurina", rekao je Sinčić, pokrenut je prije 95 godina izlazio je s određenim prekidima, a od 2001. godine u izdanju Izdavačkog poduzeća "Reprezent" iz Račica, istaknuo je Miroslav Sinčić.

Novi broj "Franine i Jurine", ujedno 63 knjiga istarskog narodnog kalendara, izašao je iz tiska u već uobičajenom terminu koncem studenog, s vrlo bogatim, raznolikim i zanimljivim sadržajem. Na 240 stranica je 65 članaka četrdesetak autora raspoređenih u šest cjelina, te ukupno 265 fotografija i drugih ilustracija.

Već u prvom, kalendarskom poglavlju čitatelji će se, zasigurno sa zanimanjem, rekao je Sinčić, upoznati s ostavštinom Slavomira Cerovca - Mire Blažinčića što se čuva u Zavičajnom muzeju u Buzetu.

- U ovom broju "Franine i Jurine" predstavljen je jedan od vrsnih istarskih likovnih umjetnika iz generacije koja je stasala šezdesetih godina prošloga stoljeća; grafičar, keramičar, slikar i skulptor Milan Legović. Umjetnik je, u povodu pedesete obljetnice umjetničkog rada, predstavljen s nekoliko kritičkih tekstova (Miroslava Sinčića, Daniela Načinovića, Jelene Lužine, Gorke Ostojić Cvajner i drugih) te većim brojem reprodukcija njegovih djela: grafika, reljefa, suvenira, skulptura i drugih radova izloženih u javnim prostorima, istaknuo je Sinčić.

U poglavlju Obljetnice predstavljen je još jedan likovni umjetnik iz Istre - Josip Diminić. U povodu 80. godišnjice umjetnikova rođenja, o njemu piše Marijan Milevoj. Uz obilježavanje 320 godina od pokretanja i 40 godina od obnavljanja barbanske Trke na prstenac osvrt je napisao Branko Blažina.

Poglavlje Prošlost - tradicija - baština donosi desetak priloga s opisima nekih od značajnih fenomena iz istarske i primorske kulturne baština. Zanimljivo je i poglavlje Naši ljudi i krajevi, a najopsežnije je poglavlje pod nazivom Teme i događaji u kojem je obrađeno čak dvadeset tema. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter