Franina i Jurina: O lapidarijima Branka Fučića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U izdanju Reprezenta objavljen je istarski kalendar "Franina i Jurina" za 2016. godinu. Kalendarski dio posvećen je željezničkim stanicama i stajalištima, a u povodu 140. godišnjice pruge Divača-Pula i Kanfanar-Rovinj. Iz bloka obljetnica izdvojimo njih nekoliko – 110. godišnjicu rođenja Tugomila Ujčića, "pjesnika pazinskeh bregi"; 40. obljetnicu osnutka Astronomskog društva Višnjan i pola stoljeća likovne kolonije u Grožnjanu.

Rubrika "Prošlost, tradicija, baština" donosi tekst Vladimira Pernića o tri lapidarija akademika Branka Fučića – glagoljskom lapidariju u Aleji glagoljaša, glagoljskom lapidariju u Valunu i glagoljskom lapidariju u Portu. 

Mirjana Pavletić napisala je prilog u povodu 620. obljetnice "Brevijara" Vida Omišljanina, dok Robert Buršić piše o ciklusu slika Antonija Moreschija u Labinu. Ratko Radošević osvrće se na arheološka otkrića i enigme u Medulinskom zaljevu, a Mirjan Rimanić piše o grobu u Bermu starom 3.000 godina. 

Slijedi rubrika "Naši ljudi i krajevi" s tekstovima o Viktoru Snoju, Šanti Kranjcu, Zlatanu Vareliju i Egidiju Marionu. Branko Šuljić autor je teksta o Lubenicama – dragulju na otoku Cresu, a Amir Muzur napisao je prilog o Albinu Ederu – promotoru ideje o žičari na Učku.

U rubrici "Teme i događaji" Igor Žic piše o konzulatima u Rijeci, a tu je i prilog o Giovanniju Palatucciju. Izdvojimo i tekst Vane Gović o Memorijalnom centru Lipa pamti. Novi "Franina i Jurina" donosi još čitav niz zanimljivih tekstova za čitanje u 2016. (K. CUCULIĆ/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter