Frangeš: Grožnjan je čudesno mjesto za jazz

Neven Frangeš, direktor festivala Jazz is Back! BP i umjetnički voditelj Ljetne jazz akademije (M. MIJOŠEK)
Neven Frangeš, direktor festivala Jazz is Back! BP i umjetnički voditelj Ljetne jazz akademije (M. MIJOŠEK)

Ovog vikenda u Grožnjanu počinje festival Jazz is Back! BP. U nedjelju, 14. srpnja na grožnjanskoj pozornici Balwan Cityja Mike Sponza i European Blues Convention otvorit će ciklus od čak dvadeset koncertnih večeri. O svim tim zbivanjima, razgovarali smo s Nevenom Frangešom, direktorom festivala Jazz is Back! BP i umjetničkim voditeljem Ljetne jazz akademije.

- Unatoč recesiji, Grožnjan i ove godine predstavlja najduži jazz festival u Hrvatskoj - čak 20 koncertnih večeri. Biste li izdvojili neka koncertna gostovanja?

- Svi mi danas imamo potrebu izdvojiti ''ono glavno'', ''highlights'', ali to je uvijek najteže pitanje. Koga god smo pozvali, to smo učinili doista s veseljem i razlogom. Uvijek imam potrebu naglasiti glavnu odliku festivala: Jazz Is Back! BP je festival na kojemu gostuju umjetnici koji dođu s gotovim programom, ali je također to festival na kojem i nastaje glazba, tu ima novih kombinacija koje nastaju baš tu, pa i samo u Grožnjanu. Festival je nastao iz i u organskoj vezi s Jazz akademijom Hrvatske glazbene mladeži koju je također pokrenuo Boško Petrović. Ti će umjetnici, koji nisu pozvani samo kao pedagozi, nego i kao izuzetni glazbenici stvarati kombinacije međusobno, ali i s gostima, i to je posebnost grožnjanskog jazz ljeta.

- Paralelno s festivalom, tradicionalno se održava i JME Ljetna jazz akademija, a ove godine, u njenom jubilarnom, 15. izdanju, međunarodna ekipa "pojačana" je i novim profesorima, a Sigi Feigl, uz Big Band, vodit će i radionicu combo sastava…

- Da, Sigi Feigl će u Grožnjanu raditi i s malo većim komornim sastavima, koji imaju veći broj puhača, njegovo golemo znanje i zbirka aranžmana su doista izvanredni, to svaki mladi glazbenik treba proći i upoznati. Naš je tim nastavnika izuzetan - fenomenalni trombonist Luis Bonilla, već ''grožnjanac'' s kojim dolaze i izvanredni bubnjar Andres Forero i pjevačica Kim Mayo, svi iz Amerike, zatim švedski trubač Lasse Lindgren, iz Austrije odlični saksofonist Charlie Miklin, naš doajen Ewald Oberleitner na kontrabasu, Sigija Feigla smo već spomenuli… Hrvatsku predstavljamo Elvis Stanić, Mario Mavrin - dvojica ponajboljih hrvatskih glazbenika, i moja malenkost. Treba spomenuti da će na vokalnoj radionici surađivati pijanist Davor Dedić, iz HGM orkestra.

- Kako biste opisali jedan uobičajen "školski" dan nekome tko prvi put želi pohađati 15-dnevnu JME Ljetnu jazz školu? Uvriježeno je mišljenje da je jazz glazba koja zahtijeva virtuoznost od glazbenika.

- Prije svega, treba reći: Grožnjan je čudesno mjesto, sa svojom arhitekturom, i ambijentom, ali i svojim ljudima koji sva ta događanja podržavaju i izdržavaju, svu tu glazbu od jutra do mraka, pa i duže… i hvala im! U tome je stvar, to je ključ. Dakle, dan počinje doručkom, i od 10 do 13 sati je jutarnja nastava, zatim ručak, pa od 16 sati ponovno sviranje, mogu glazbenici vježbati, pa od 17 ponovo nastava do 19 sati. Zatim večera, a onda festivalski koncert pod zvijezdama na našem Balwan Cityju, i eto ponoći… (Razgovarala Tea TIDIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter