Francuzi rukometni prvaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rukometaši Francuske osvojili su naslov europskih prvaka nakon što su u finalnom susretu EP-a u Herningu pred 14.000 gledatelja deklasirali domaćina prvenstva Dansku 41:32 (23:16).

Francuzima je to treća europska titula nakon što su slavili 2010. i 2006. godine. U svojoj riznici trofeja imaju i dvije zlatne olimpijske medalje, te četiri svjetske titule. Dancima je ovo prvo srebro nakon dvije titule prvaka (2012, 2008) i tri bronce. Zanimljivo, bio je ovo drugi uzastopni uvjerljivi danski poraz u finalima velikih natjecanja. U finalu SP-a 2013. izgubili su od Španjolske čak 16 razlike (19:35), a sada od Francuske devet razlike.

Francuzi su odigrali savršenu utakmicu u kojoj su već nakon 20 minuta igre imali deset golova viška (17:7). U nastavku susreta odabranici izbornika Claudea Oneste rutinski su održavali veliku prednost. Sa ukupno 73 gola bilo je to najefikasnije finale u povijesti europskih prvenstava. Ujedno i najveća pobjeda u finalima nakon švedskog trijumfa protiv Rusije 1994. godine (34-21).

Najefikasniji igrači u francuskim redovima bili su Michael Guigou sa 10 golova, Valentin Porte s devet, Daniel Narcisse sa šest, te najbolji igrač EP-a Nikola Karabatić s pet golova, dok je Thierry Omeyer sakupio 12 obrana. Dance su predvodili Mikkel Hansen s devet, te Hans Lindberg sa šest golova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter