Francuzi počinju povlačenje iz Malija u ožujku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj francuskih vojnika u Maliju trebao bi se početi smanjivati "od ožujka ako sve prođe kao što je predviđeno", kazao je šef francuske diplomacije Laurent Fabius u intervjuu dnevniku Metro od srijede.

"Mislim da bi se od ožujka, ako sve prođe kao što je predviđeno, broj francuskih postrojbi mogao smanjiti", kazao je Fabius, čija je zemlja angažirala gotovo 4.000 vojnika u Maliju.

"Francuska nema namjeru ostati trajno u Maliju. Afrikanci i Malijci moraju biti jamci sigurnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta u zemlji", ponovio je ministar vanjskih poslova.

"Zato ćemo postupno prenijeti odgovornost na Mismu (afrička vojna misija). Mi ćemo pak nastaviti djelovati na sjeveru gdje još ima terorističkih žarišta", dodao je on.

Afričke snage trebalo bi činiti 6.000 vojnika, od kojih je 2.000 već sada u Maliju. Kontingent od 2.000 vojnika iz Čada već je u potpunosti raspoređen.

"Prva faza je bila djelotovorna i zaustavila je terorističke skupine da osvoje gradove" na sjeveru", kazao je Fabius.

Francuska je pokrenula vojnu operaciju u Maliju 11. siječnja kako bi blokirala ofenzivu na jug islamističkih oružanih skupina koje su gotovo 10 mjeseci kontrolirale sjever zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter