Francuzi nezadovoljni izborom 50 najboljih restorana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoće li Francuska ove godine ponovno biti nezadovoljna godišnjim popisom "Pedeset najboljih restorana svijeta" vidjet će se u ponedjeljak u Londonu kada se objavi njihov popis, nakon što se lani nijedan francuski restoran nije našao među prvih deset.
 
U 2013. najboljim je proglašen španjolski restoran "El Celler de Can Roca" u Gironi, izguravši s prvog mjesta dansku "Nomu" koja je tri godine bila na samom vrhu. Najbolji francuski restoran Alaina Passarda "L'Arpege" u Parizu bio je lani tek šesnaesti, što ide u prilog onima koji misle da je francusku kuhinju pregazilo vrijeme.
 
Najveći francuski majstori kuhinje sumnjaju u izbor koji organizira britanski časopis "Restaurant". Potonji je, navodno, u rukama prehrambene industrije i njegova je metodologija više nego upitna.
 
U izboru sudjeluje 900 međunarodnih stručnjaka, od kuhara do gastronomskih kritičara. Svaki glasuje za 7 restorana, među kojima za barem tri strana, u kojima su morali jesti u zadnjih 18 mjeseci. Restorane biraju po vlastitim sklonostima, misle Francuzi, bez jasno utvrđenih mjerila i kriterija. (Hina) 

Podijeli: Facebook Twiter