Francuzi: Ne igrajte se sa ZERP-om!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava Francuske da ce proglasiti gospodarski pojas na Sredozemlju i njezin poziv clanicama Unije za Mediteran da ucine isto pogrešno je protumacen u hrvatskoj javnosti: suprotno interpretacijama, Francuska zapravo ne želi da i Hrvatska krene u punu primjenu svog zašticenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) na Jadranu, odnosno ne smatra da bi ga Hrvatska trebala poceti primjenjivati na zemlje clanice Europske unije.

Francuski ministar zaštite okoliša Jean-Louis Borloo najavio je prije mjesec dana da ce njegova vlada proglasiti iskljucivi gospodarski pojas na Sredozemnom moru širine 70 milja od francuskih teritorijalnih voda. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora, obalne države imaju pravo proširiti svoju jurisdikciju do maksimalno 200 milja. Francuska je dosad proglasila ekološki dio pojasa na Mediteranu, a sada se, radi zaštite ugroženog ribljeg fonda, odlucila i na proglašenje iskljucive gospodarske zone u tom podrucju. Ministar Borloo je tada porucio da se Francuska nada da ce se na isto odluciti više zemalja u okviru 43-oclane Unije za Mediteran jer bi se time, smatraju u Parizu, mogla otvoriti rasprava o cjelovitoj zaštiti Sredozemlja.

Buduci da je i Hrvatska clanica Unije za Mediteran, pojavila su se tumacenja da se poziv Francuske, iako deklarativan, odnosi i na Hrvatsku i njezin ZERP. Stoga je Euromediteranski forum, koji vodi bivši saborski zastupnik Tonci Tadic, pozvao hrvatsku Vladu i Sabor da bez odlaganja preispitaju odluku o neogranicenoj odgodi primjene ZERP-a na clanice EU-a, napominjuci pritom upravo cinjenicu da su sve clanice Unije za Mediteran, medu kojima je i Hrvatska, pozvane da slijede primjer Francuske.

No, iz francuskog veleposlanstva dobili smo nedvosmislen odgovor.

- U sklopu pregovora o pristupanju Europskoj uniji, Hrvatska je suspendirala primjenu ZERP-a za zemlje clanice EU-a. Najava Francuske o njenoj nakani da proglasi iskljucivi gospodarski pojas u Sredozemlju ne treba se tumaciti kao poziv Hrvatskoj da odustane od svoje odluke o suspenziji ZERP-a za clanice EU-a, porucuju iz veleposlanstva. Isticuci da ce buduci francuski iskljucivi gospodarski pojas osnažiti zajednicku ribolovnu politiku EU-a, dodaju da se i odgovor na pitanje o zaštiti ribolovnih resursa i okoliša u Jadranskom moru "treba pronaci u okviru pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, i to pomocu instrumenata politike Unije".


Podijeli: Facebook Twiter