Francuzi istražuju utakmicu Dinamo - Lyon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francusko tijelo za kontrolu online igara (Arjel) objavilo je u cetvrtak da ce provjeriti utakmicu skupine D Lige prvaka i visoku pobjedu Lyona protiv Dinama od 1:7 u Zagrebu, što je francuskom klubu donijelo plasman u osminu finala Lige prvaka.

L'Arjel, "jamac cestitosti u sportskom kladenju, pokrece trenutno provjere ciji bi ishod trebao biti poznat krajem poslijepodneva", izjavio je za agenciju France Presse glasnogovornik tog tijela, dodajuci da je takva procedura uobicajena u slucaju "netipicnog rezultata u nekom sportskom natjecanju".

"Kao u svakom netipicom slucaju u nekom sportskom natjecanju, Arjel provjerava je li bilo neuobicajene aktivnosti na razini nekih oklada koje su mogle kladionicarima nanijeti štetu", objavili su.

Izgledi Lyona u skupini D da se plasira u osminu finala bili su izuzetno slabi prije utakmice jer mu je bila potrebna visoka pobjeda, dvostruko veca od poraza koji bi Ajax iz Amsterdama doživio u susretu protiv Real Madrida.

Izgledi su se cinili još slabijima kada je mladi Dinamov igrac Mateo Kovacic zabio za Dinamo u 40. minuti. Ali Lyonu je tada trebalo sedam pogodaka, što mu je i uspjelo zahvaljujuci Bafetimbiju Gomisu koji je zabio cetiri gola i tako ostvario jedan od najnevjerojatnijih scenarija u povijesti nogometa.

Taj rezultat od 7:1 jedan je od najvecih uspjeha od pocetka Lige prvaka, do sada je jedino Marseilleu uspjelo u gostima zabiti sedam golova, i to protiv Žiline 2010. (7:0).

I Nizozemski mediji šokirani su debaklom zagrebackog Dinama protiv Lyona zbog cega je Ajax ispao iz osmine finala Lige prvaka. Neki idu toliko daleko da optužuju modre za puštanje utakmice i uzimanje mita.

Najtiražni nizozemski dnevnici De Telegraaf i Algemeen Dagblad cak su na svojim naslovnim stranicama objavili fotografije Domagoja Vide kako nakon jednog gola Lyona namiguje francuskom napadacu Bafetimbiju Gomisu.

De Telegraaf je objavio i Vidinu fotografiju iz vremena dok je igrao za Osijek kako izlazi iz jedne hrvatske kladionice uz tekst "namigivanje igraca koji voli kockati".


Iz Dinama osudili insunacije

Odgovorni iz Maksimirske 128 u cetvrtak nisu htjeli pojedinacno komentirati sumnje u regularnost utakmice s Lyonom. Prema objašnjenju glasnogovornice Dinama Morane ?urcevic, klub ce se o ovom slucaju izjašnjavati  iskljucivo putem službene internet stranice. Prvo priopcenje, pod naslovom "Dinamo oštro opovrgava medijske insinuacije", objavljeno je u ranim poslijepodnevnim satima cetvrtka.

"Tendenciozno je, sramotno i zlonamjerno proglašavati nedavnu utakmicu Lige prvaka Dinamo - Lyon na Maksimiru sumnjivom te tako omalovažavati uspjeh Dinamovog protivnika Lyona samo zato što je osigurao gol-razliku koja mu je bila potrebna da prode u sljedecu fazu Lige prvaka, dok je istovremeno Lyonov izravni protivnik za prolaz u sljedeci krug natjecanja, Ajax, gubio na domacem terenu.

Dinamo je u srijedu završio susret sa sramotnim rezultatom, zbog kojega su u klubu vec pocela poduzimanja odredenih sankcija, te nikako ne može biti zadovoljan raspletom svoje jesenske epizode u Ligi prvaka. No, Dinamo se isto tako nakon što je poveo te prilikom izjednacenja borio za što bolji rezultat, a ovako bolan poraz sigurno je bilo kome u klubu bilo teško ocekivati.

Stoga GNK Dinamo još jednom strogo osuduje sve insinuacije u medijima, kako inozemnim, tako i domacim, o bilo kakvom pogodovanju rezultata. Jucer je na Maksimiru pobijedila daleko mocnija i brojcano superiornija momcad koja je bila itekako motivirana zbog velike mogucnosti prolaska u sljedecu fazu natjecanja, u cemu je naposljetku i uspjela.

Molimo sve predstavnike medija kao i sportske djelatnike koji su se ukljucili u raspravu koja je prilicno ponižavajuca za ugled našega kluba, nogometa i sporta opcenito da prekinu s istima i otklone bilo kakvu sumnju u rezultat ostvaren na sportskom polju boljom igrom jedne momcadi.

Ako se insinuacije u medijima nastave, GNK Dinamo ce poduzeti sve legalne mjere za zaštitu svojih prava", piše u priopcenju iz Maksimirske 128.


Podijeli: Facebook Twiter