Francuz pobjegao otmičarima u Nigeriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski inženjer koji je gotovo godinu dana bio u rukama otmičara, islamskih militanara na sjeveru Nigerije, uspio je pobjeći, objavio je u nedjelju francuski predsjednik Francois Hollande.

"Taj je čovjek pokazao iznimnu hrabrost. Po cijenu vlastitog života iskoristio je šansu i uspio se osloboditi u uvjetima dostojnima avanturističkog romana", rekao je Hollande novinarima u Izraelu gdje se nalazi u službenom posjetu.

Hollande nije objavio detalje o bijegu, ali je jedan nigerijski policijski dužnosnik ispričao Reutersu da je riječ o Francisu Collompu, koji ima više od 60 godina i koji je pobjegao iz prostorije u kojoj je držan te pronašao taksi koji ga je odveo u policijsku postaju.

Collomp je otet sredinom prosinca 2012. kad je oko 30 naoružanih osoba upalo u zgradu gdje je živio u gradu Rimiju na sjeveru Nigerije na granici s Nigerom, u području u kojemu djeluje sjevernoafričko krilo Al Kaide, Al Kaida u islamskom Magrebu (AQIM).

Hollande je izjavio da je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, koji je s njim došao u Izrael, u međuvremenu otputovao u Nigeriju kako bi prihvatio Collompa.

Nigerijski policijski dužnosnik Olufemi Adenaike izjavio je za Reuters da su otmičari bili prebacili Collompa u mjesto Zaria, također u sjevernoj Nigeriji, gdje su ga držali posljednja tri mjeseca i odakle je uspio pobjeći.

"Pobjegao je jučer u Zariji, zatim je našao motocikl-taksi koji ga je doveo do najbliže policijske postaje", rekao je dužnosnik, dodavši da ga je nigerijska policija u nedjelju ujutro predala francuskome veleposlanstvu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter