Francuz na ispomoci u djecjem vrticu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konacno je u Istru stigao prvi europski volonter, i to posredstvom programa Europske unije "Youth in Action" (Mladi na djelu), odnosno projekta "European Voluntary Service" (EVS). Rijec je o Francuzu Lucu Toutousu, koji je za svog domacina u iducih 12 mjeseci izabrao brtonišku Agenciju lokalne demokracije (ALD).

U suradnji s partnerskom organizacijom Bureau Information Jeunesse (BIJ) grada Bresta u Francuskoj, ALD je u lipnju u nacionalnoj agenciji u Zagrebu predstavio svog potencijalnog kandidata, da bi nakon toga stigao pozitivan odgovor iz Europske komisije. Luc je na odredište stigao prije nekoliko dana.

Novi privremeni žitelj Brtonigle nece imati troškova, jer mu je EVS osigurao smještaj, hranu, putne troškove, jezicnu pripremu, mentora, mjesecni džeparac i zdravstveno osiguranje. Ne bi li se što brže integrirao, saznajemo u ALD-u, radit ce s osobljem agencije na njihovim projektima i pomagati u lokalnom djecjem vrticu Kalimero.

I mladi iz naše zemlje imaju takvu priliku. Naime, u sklopu programa »Youth in Action« u Hrvatskoj je lani pocela provedba projekta EVS-a, za što je brtoniški ALD, nakon završne faze europske evaluacije, uspješno dobio akreditaciju.

Cilj EVS-a je ukljucivanje mladih u dobi od 18 do 30 godina u razne volonterske aktivnosti u svim zemljama EU-a u trajanju od tri do 12 mjeseci. Mogucnosti su velike - od besplatnog boravka i volontiranja u bilo kojoj od 27 država (koju kandidat sam izabire) do druženja s volonterima iz ostalih zemalja koje ALD prima u Istri. Ovisno što nudi i traži država koju odaberu, moci ce raditi primjerice u školama, vrticima (poput Luca), gradskim ili opcinskim upravama, domovima umirovljenika, kazalištima i organizacijama slicnima ALD-u.

U sklopu EVS-a volonterima ce se besplatno omoguciti sve što i Lucu, zatim, ako je primjenjivo, podršku za nastavak projekta, placene izdatke za vizu (ako bude trebala), edukacije i drugo, poput pohadanja tecaja jezika koji je službeni u odabranoj zemlji.


Podijeli: Facebook Twiter