Francuz i Britanac iz UN-a ubijeni u Somaliji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica UN-ovih službenika, Francuz i Britanac, ubijena su u ponedjeljak iz vatrenog oružja u zračnoj luci u Galkayju, u središtu Somalije.

U samoproglašenoj autonomnoj somalskoj pokrajini Puntlandu mjesni čelnik za borbu s gusarstvom Abdirisak Mohamed Dirir rekao je u izjavi za novinare da su "žrtve Francuz i Britanac".

UN-ov predstavnik u Somaliji Nicholas Kay dodao je da su žrtve bili "konzultanti koji su radili u UN-ovu uredu za suzbijanje droge i kriminala (UNODC)" i da su ih ustrijelile naoružane osobe u zračnoj luci u Galkayju.

Francuski predsjednik Francois Hollande je osudio "kukavičko ubojstvo Francuza i Britanca koji su radili za UN u Somaliji" i odao je priznanje radu i hrabrosti UN-ovih službenika diljem svijeta. Glasnogovornik Foreign Officea je poslije potvrdio za AFP da je jedna od žrtava britanski državljanin. Dvojica ubijenih UN-ovih službenika trebala su ostati u Galkayju dva dana kako bi s mjesnim vlastima razgovarali o slanju novca i o bankovnom sustavu, rekao je Dirir.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad ali su islamisti skupine Shebab preko svog glasnogovornika izrazili zadovoljstvo zbog ubojstva optuživši žrtve da su "došle špijunirati". "Nismo izveli tu operaciju, ali podupiremo svakoga tko želi ubijati UN-ove ljude", poručio je glasnogovornik Ali Maxa Raage dodajući da poziva sve Somalijce da postupaju po svom nahođenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter