Francuski zet u Brdima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Ravan
Godina berbe: 2007.
Proizvodac: Vina Kabaj
Lokacija: Šlovrenc pri Dobrovu, Goriška brda
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: rombo u pecnici s krumpirima i aromaticnim biljem
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 130 kuna (Cicibela, Rovinj)

Jean-Michael Morel, Francuz koji se prije 22 godine vjencao s Katjom, nasljednicom podruma Kabaj u Goriškim brdima, prenio je svoje bogato iskustvo koje je stekao radeci po podrumima u Bordeauxu i Languedocu u njihov zajednicki projekt Domacija Kabaj.

Katja se brine o prekrasnom restoranu i smještaju, a Jean o podrumu u kojem njeguju niz sorti grožda kao što su: rebula, malvazija, sauvignon bijeli, pinot bijeli i sivi od bijelih sorti te merlot, cabernet franc i petit verdot od crnih sorti.

Godišnja proizvodnja podruma je od 60.000 do 70.000 boca. Treba istaknuti Jeanov doprinos vinima koja su odležana u amforama buduci da je jedan od najcjenjenijih proizvodaca vina u amfori u ovom dijelu Europe. No, osvrnuo bih se na jednu izvrsnu sortu grožda oko koje su se vodili i sudski sporovi u zadnjih 15 godina.

Rijec je o sorti koja se stotinama godina uzgaja u ovim krajevima, bilo na talijanskoj ili slovenskoj strani, a ime joj je furlanski tokaj ili tokaj friulano. No, ulaskom Madarske u Europsku uniju aktualiziralo se pitanje imena koje se kosilo s imenom vina Tokai koje se proizvodi u sjeveroistocnoj Madarskoj. Vodio se dugogodišnji sudski spor i na kraju je presuda išla u korist Madara te su Talijani i Slovenci morali promijeniti ime ovoj sorti grožda. U Sloveniji su se ustalila dva imena: sauvignonese i zeleni sauvignon.

Kabajevo vino Ravan iz berbe 2007. je stopostotni furlanski tokaj ili zeleni sauvignon. Vino je 12 mjeseci bilo u 225-litarskim barrique bacvama te potom pred puštanje na tržište još cetiri mjeseca u boci.

Vino je kristalno bistro sa zlatnožutom bojom te malo tamnijim trbuhom kad se caša nagne, a pri vrtnji caše zakljucujemo da je vino gusto.

Na mirisu koji je vrlo izražajan osjetimo notu vanilije, potom malo marelice i zrele kruške te možda malo suhog sijena. Na okusu je vino suho, djelomicno toplo, svježe, vrlo ukusno i lijepo zaokruženo. Punoga je tijela, fine kakvoce i u punoj formi za konzumiranje.


Podijeli: Facebook Twiter