Francuski vinari posjetili Agrolagunu


Pedesetak francuskih enologa, stručnjaka za vinarstvo i vinogradarstvo s Francuskog instituta za vino i lozu iz Montpelliera, te proizvođača vina iz okolice Toulousea posjetilo je danas vinograde, vinske ceste i podrum Agrolagune u Poreču i Funtani. Spomenuti institut svake godine organizira studijsko putovanje u jednu od zemalja poznatih po vinarstvu, a ovaj su put za svoj dvodnevni posjet odabrali Italiju i Istru.

Dobrodošlicu na vidikovcu kraj Agrolaguninih vinograda u Funtani francuskim gostima zaželjeli su Mirko Galić, savjetnik predsjednika uprave Agrokora i bivši hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Đuro Horvat, izvršni direktor za vinarstvo u Agrokoru, predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić, član Uprave Bruno Legović, direktor podruma Antun Gavranić i enolozi Miroslav Latal i Milan Budinski.

- Bili smo u mnogim zemljama svijeta i uvijek smo bili dobro primljeni, ali ovdje je doček iznenađujuće topao. U našoj grupi imamo mnoge proizvođače vina iz cijele Francuske. Imali smo prigodu doći u Hrvatsku prije nekoliko godina u sklopu kongresa OIV-a, vinarstva i vinogradarstva, ali tada nismo imali prilike otkrivati vinograde u njihovoj kompleksnosti. Našim proizvođačima važno je otkrivati tehnologiju, ovdje smo da naučimo i otkrijemo, ali i stvorimo veze između proizvođača i znanstvenika, rekao je Jean-Francois Roussillon, regionalni predsjednik Francuskog Instituta. Dodao je da se ulaskom Hrvatske u EU stvara prilika za jačanje suradnje svih strana koje rade na vinu i stvaranje progresa u istraživanju, jer, kako je istaknuo, tehnički problemi u vinarstvu su isti u Hrvatskoj i Francuskoj.

Među francuskim gostima bili su još i Eric Serrano, regionalni direktor Francuskog instituta, te istaknuti vinari i proizvođači vina Cotes de Gascone i Marc Bretou.

- Drago nam je da su gosti iz Francuske odabrali nas za svoj posjet. Ovo je prilika da se upoznamo s njihovim radom, jer su to ljudi iz struke, a Francuska je zemlja na prvom mjestu kad je o proizvodnji vina riječ, ali i da im pokažemo ono s čime mi raspolažemo, rekao je Legović. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter