Francuski Senat glasovao za istospolni brak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Senat, gornji dom francuskog parlamenta, prihvatio je nocu na srijedu prvi i najvažniji clanak zakonskog prijedloga o istospolnoj bracnoj zajednici, unatoc oštrom protivljenju senatora desnice i prosvjeda javnosti.

Prvi clanak, koji dopušta brak osobama istog spola, prihvacen je bez izmjena u odnosu na prvo citanje. Glasovanje se time smatra konacnim, osim ako ne bude odbacen cjelokupni zakonski prijedlog.

Zakon su vec prihvatili u donjem domu, Nacionalnoj skupštini, cime je ljevica, na vlasti u Francuskoj od 2012., pokrenula obecanu društvenu reformu. Zakonski prijedlog otvara put istospolnom braku i posvajanju djece u njemu. U Nacionalnoj skupštini prihvacen je velikom vecinom u prvom citanju 12. veljace, nakon dvotjednih žucljivih rasprava i više od 5.000 amandmana.

Za istospolni brak glasovao je najveci dio senatora ljevice: socijalisti, komunisti i zeleni. Velika vecina oporbene desnice glasovala je protiv.

Istospolnom braku protivi se velik dio francuske javnosti. U srijedu su protivnici "braka za sve" pozvali na iduci veliki nacionalni prosvjed 26. svibnja, nakon dva prethodna 13. sijecnja i 24. ožujka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter