Francuski predsjednik Hollande se neće natjecati za drugi mandat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski socijalistički predsjednik Francois Hollande, veoma nepopularan, rekao je u četvrtak na televiziji da se neće natjecati za drugi mandat u 2017.

"Svjestan sam rizika koji bi izazvala moja odluka koja ne bi oko sebe okupila velik broj ljudi. Usto, odlučio sam da se neću kandidirati na predsjedničkim izborima", rekao je Hollande nesigurnim glasom u govoru koji je u četvrtak navečer održao u Elizejskoj palači.

Francois Hollande (62), izabran 2012. u utrci s Nicolasom Sarkozyjem, postaje tako prvi francuski predsjednik nakon 1958. koji se neće kandidirati za drugi mandat, uz iznimku Georgesa Pompidoua koji je umro za mandata 1974.

Ankete su bile veoma nesklone Hollandeu kojemu je potpora pala na manje od 10 posto u prvom krugu predsjedničkih izbora. Neizvjesnost koja je vladala u vezi s njegovom odlukom o kandidaturi potaknula je više drugih kandidatura na ljevici.

Socijalistički predsjednik je zadnjih mjeseci nailazio na snažno protivljenje u vlastitom taboru, napose početkom 2016. u vezi s planom reforme radnog zakona zbog kojeg su tisuće prosvjednika izašle na ulicu.

Njegov mandat, obilježen nekolikim vojnim operacijama izvan zemlje (Mali, Srednjoafrička Republika, Irak, Sirija) bio je mandat najgorih terorističkih napada u Francuskoj nakon oslobođenja (238 mrtvih): na Charlie Hebdo 13. studenog 2015. u Parizu i Saint-Denisu te u Nici 14. srpnja 2016. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter