Francuski parlament ratificirao ulazak Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski parlament jednoglasno je u četvrtak ratificirao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čime je Francuska postala prva zemlja u ovoj godini koja je Hrvatskoj otvorila put prema Uniji, te ukupno 21. zemlja EU-a koja je potvrdila pristupni ugovor.

Izvješće o Hrvatskoj predstavio je ministar za europske poslove Bernard Caseneuve, te predsjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske poslove, od kojih se moglo čuti da je Hrvatska prošla proces pregovora koji je bio najrigorozniji i najzahtjevniji do sada, ali i da spor sa Slovenijom prijeti okončanju procesa ratifikacije.

Predstavnici političkih skupina, koji su govorili u raspravi, pozvali su mahom na ratifikaciju pristupnog ugovora, izražavajući dobrodošlicu Hrvatskoj u EU.

Raspravi i glasovanju u nacionalnoj skupštini nazočan je bio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Hrvatska, koja je "duboko europska zemlja", "model je za buduća pristupanja" a prošla je "najzahtjevniji proces pregovora" jer su uvedeni novi kriteriji nakon iskustava s ranijim proširenjima, kazao je izvjestitelj Odbora za vanjske poslove Philip Cordery, misleći pritom prije svega na Rumunjsku i Bugarsku.

"Spor sa Slovenijom prijeti procesu ratifikacije pristupnog ugovora", naglasio je on , dodajući da je izbor novog slovenskog predsjednika Boruta Pahora pozitivan znak. S njim se u potpunosti složila predsjednica Odbora za vanjske poslove Elisabeth Gigou.

Slovenija jedina od zemalja EU-a nije počela postupak ratifikacije, podsjetili su oni, naglašavajući da bi se bilateralni spor trebao držati izvan procesa pristupanja. Gigou je podsjetila i na novi problem koji se pojavio u Sloveniji, nakon izvješća antikorupcijskog odbora, a koji bi mogao rezultirati i prijevremenim izborima u Sloveniji i biti, uz pitanje štediša Ljubljanske banke, nova prepreka ratifikaciji.

Francuska je 21. zemlja EU-a koja je ratificirala pristupni ugovor, a nakon nje ostale su još uz Sloveniju Velika Britanija, Njemačka, Danska, Belgija i  Nizozemska, koje su proces započele ali neke od njih jasno su rekle da čekaju izvješće Europske komisije najavljeno za ožujak kako bi se vidjelo je li Hrvatska ispunila deset zadaća navedenih u zadnjem izvješću EK-a iz listopada.

"Proces pristupanja nadalje je ojačao odnose Hrvatske i Francuske", a odnosi će biti dodatno poboljšani ulaskom Hrvatske u EU, rekao je Caseneuve, naglasivši dobre ekonomske odnose s gradnjom zračne luke Pleso u čijem su konzorciju i dvije francuske tvrtke, Bouygues i Aeroport de Paris, kao i izgradnju autoceste u Istri u kojoj je sudjelovao Bouygues.

Izdvojio je i kulturne odnose, s festivalom "Croatie, la voici" koji je nedavno završen u Francuskoj, s time da još uvijek traju neke izložbe, primjerice Apoksiomen je još uvijek izložen u Louvreu.

Ovo je posljednji je put da na ovaj način, običnom većinom, francuski parlament odobrava ulazak neke zemlje u Europsku uniju. Promjenama iz 2008. daljnja proširenja ići će ili na referendum ili će tražiti kvalificiranu većinu parlamenta od tri petine.

"Ja se osjećam ponosno vezano za ocjene koje smo dobili u Narodnoj skupštini Republike Francuske. Mogu reći da je Hrvatska zaista vjerodostojna država kada je riječ o europskoj politici. Dakle, prepoznata je kao zemlja kao ima potencijale - političke, gospodarske i kulturne", rekao je Leko u izjavi hrvatskim novinarima nakon susreta s predsjednikom Nacionalne skupštine Claudeom Bartoloneom.

U današnjoj raspravi jedan je zastupnik kazao da Francuska još uvijek nije utvrdila svoju poziciju glede otvaranja tržišta rada za hrvatske građane, te je pozvao vladu da učini korak u tom smislu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter