Francuski O.B.F. Sound System na Seasplashu

O.B.F Sound System iz Francuske
O.B.F Sound System iz Francuske

Francuski O.B.F. Sound System, izraelski bass pionir Kalbata, britanski reggae/jungle producent Aries te dubstep producent Seven, a od domaćih Egoless, Filip Motovunski i 207, nova su izvođačka imena 14. Seasplash festivala, koji će se na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo održati od 21. do 24. srpnja. Organizatori ovog festivala koji predstavlja cjelokupnu bass glazbu i kulturu (dub, reggae, ska, dubstep, hip hop, world music, elektronsku glazbu) jučer su, uz nova imena, objavili i ovogodišnji vizualni identitet festivala, koji je osmislila i realizirala Marijana Krbot.

Snažan soundsystem

O.B.F Sound System pokrenut je u ranim 90-ima. Rico i G. već tada počinju graditi svoju muzičku kolekciju od rootsa do UK duba. Ubrzo nakon toga shvaćaju kako im je potreban snažan soundsystem s kojim će prodrmati underground svojom selekcijom pa 2000. godine počinju s njegovom izgradnjom, inspirirani britanskim i jamajkanskim soundsystemima. Veliki utjecaj na njih imala je i ljubav prema roots i reggae muzici, a s druge strane ljubav prema digitalnim uradcima svih žanrova. Donose kombinaciju svega toga uz nezaobilazni francuski dub touch.

Iz Izraela na Seasplash dolazi Kalbata, pionir bass muzike, čiji je poseban pristup prisutan i u njegovom zvuku. Uz izraženu naklonost niskim frekvencijama, njegova je muzika puna efekata i instrumenata koji ju istovremeno čine oštrom i 'analogno' toplom. Njegov set plovi beskrajnim valovima 2-stepa, techna i duba. 2009. godine objavio je poznati dubstep hit "Ninja We Ninja".

Aries je poznati britanski reggae/jungle DJ i producent, a u radovima kombinira jungle sa tradicionalnim reggaeom i modernim produkcijskim tehnikama. Izdaje na raznim, svjetski poznatim etiketama kao što su Congo Natty, Dread and V Recordings. Jedna o njegovih najvažnijih suradnji je ona s Jackyem Murdom i Tuffistom, s kojima pokreće i vodi The Chopstick Dubplate, prvi svjetski internacionalni reggae/jungle crew.

Seven (Edward Seven) je brzorastuća britanska zvijezda na dubstep nebu. Aktivan je na UK dubstep sceni još od 2006., u koju ga je uveo njegov dugogodišnji prijatelj DJ Youngsta. Za svoju Tempa izdavačku kuću je izdao prvi hit "Siren". Od tada je izdao mnogobrojne hitove za vodeće dubstep izdavačke kuće i gostovao na Rinse FM-u. Također je uključen u Subpac, projekt koji pokušava gluhim osobama pomoći pri slušanju muzike.

Koncerti na DubSplash flooru

Egoless je multi-instrumentalist i producent iz Zagreba koji nastupa u formi live dub acta; Filip Motovunski je drum & bass/jungle DJ i producent iz Motovuna, čiji se album u formatu duplog CD-a "Ten Years Making Beats", u izdanju PDV-a, očekuje početkom idućeg mjeseca; Vedran Pušić aka 207 je dubstep/bass producent i DJ iz Pule, s trenutnim prebivalištem u Zagrebu, dok zabavan hrvatsko-slovenski tandem Kali Fat Dub čine Haris Pilton i Chakka Svraka. Ovi pustolovi, tekstopisci, dvorske lude sviraju, pjevaju, pišu poeziju i glasno ju recitiraju.

Koncerti bendova ove godine sele na pozornicu manjeg kapaciteta, na DubSplash floor, a nastupit će talijanski reggae/roots/dub sastav Wicked Dub Division & Michela Grena, zatim reggae bend sa Sardinije The Misty Morning te zagrebački audio-vizualni instrumentalni kolektiv ABOP ('After je bolji od partyja'), koji su upravo objavili prvo službeno izdanje za PDV.

Don Letts - udarno ime Seasplasha

Zasad je udarno ime predstojećeg Seasplasha Don Letts, britanski glazbenik, DJ i radijski voditelj, legenda koja je u 70-im bila prva poveznica između punk i reggae scene, kasnije i nagrađivani redatelj dokumentaraca i spotova The Clasha, ali i "Summer in Siam" The Poguesa. U Pulu dolaze i Abassi Hi Power, projekt Neila Percha, osnivača Zion Traina, Dub Invaders (sastav su 2009. pokrenuli članovi francuskog live-dub sastava High Tone) te Dubateers, studio, sound system i izdavačka kuća s bazom u istočnom Londonu.

Don Letts svoj je prvi dokumentarac "The Punk Rock Movie" u kojem se pojavljuju The Sex Pistols i The Clash snimio 1977. godine. Za film "The Clash: Westway to the World" osvojio je 2003. prestižnu nagradu Grammy. Pod njegovim utjecajem The Clash uvoze dub i reggae u svoj zvuk, a Johnny Rotten nakon Sex Pistolsa pokreće bend Public Image Ltd.

- Jedini bijelci koji su u to vrijeme plesali na Jah Shaku bili su Sex Pistols i The Clash, moji prijatelji, izjavio je Don. Vlastitu glazbenu karijeru pokreće sredinom 80-ih kada s Mick Jonesom, bivšim članom The Clasha osniva Big Audio Dynamite (B.A.D.). Nedavno je zagrijavao publiku na koncertima Arcade Fire. Od 2009. vodi emisiju Culture Clash Radio na jednoj od najpoznatijih radio stanica u Velikoj Britaniji, BBC 6, na kojoj su mu kolege Giles Peterson, Jarvis Cocker, Iggy Pop… (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter