Francuski lijek za mršavljenje uzrokovao smrti?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvješće sudskih vještaka zaključilo je da je sredstvo za mršavljenje koje se prodavalo pod nazivom Mediator, "vjerojatno" izazvalo u kratkom roku 220 do 300,  a dugoročno 1.300 do 1.800 smrti u Francuskoj, objavilo je u petak tužiteljstvo u Parizu.

Prodaja toga lijeka, koji je dokazano izazivao snažne učinke mršavljenja, trebala je biti prekinuta između 1998. i 2003. godine kada su se pojavili prvi ozbiljni simptomi štetnosti, kaže se u zaključku. Međutim, sredstvo je konačno povučeno tek u srpnju 2010.

"Stručnjaci ocjenjuju da je kratkoročno zbog oboljenja srčanih zalistaka, dakle u roku od dvije i po godine, umrlo između 220 i 300 osoba" koje su uzimale Mediator.

"Dugoročno je umrlo između 1.300 i 1.800 osoba, a liječilo se u bolnici zbog slabosti srčanih zalistaka između 3.100 i 4.200 osoba", stoji u izvješću pripremljenom za suđenje.

Nema službene procjene broja umrlih od posljedica plućne arterijske hipertenzije, što je druga teška bolest koju je mogao izazvati Mediator, kažu stručnjaci.

U studiji iz 2012. objavljenoj u specijaliziranom časopisu Pharmacoepidemiology & Drug Safety procjenjuje se da je Mediator "vjerojatno" razlog za 3.100 hospitalizacija i za najmanje 1.300 umrlih od valvulopatije između 1976. i 2009. u Francuskoj.

Protiv Jacquesa Serviera, proizvođača Mediatora, pokrenute su dvije sudske istrage, prva za smrt i tjelesna oštećenja iz nehaja, a druga za varanje potrošača.

Mediator sadrži benfluoreks, molekulu koja uklanja osjećaj gladi. Tijekom 30 godina bio je propisivan osobama s povišenim masnoćama u krvi, a zatim i dijabetičarima koji pate od viška kilograma. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter