Francuski konzervativci stali iza Fillona, ljevica u problemima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski desni centar podržao je u ponedjeljak velikog pobornika slobodnog tržišta Francoisa Fillona za svojeg kandidata za predsjednika nakon što je nova anketa pokazala da ima velike izglede pobijediti kandidatkinju desnog centra Marine Le Pen na predsjedničkim izborima iduće godine.

Fillon (62), bivši premijer koji obećava promijeniti "software" Francuske rezanjem javne potrošnje, približio se Elizejskoj palači sigurnom pobjedom na Alainom Juppeom na predizborima Republikanske stranke u nedjelju.

"Kada kandidat pobijedi takvim rezultatom, s dvije trećine glasova, to prirodno daje zamah, stvara gravitacijsko središte i snagu koja ujedinjuje", rekao je Bruno Ratailleau, Fillonov saveznik i senator iz zapadne Francuske.

Potporu Fillonu izrazili su i bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, eliminiran u prvom krugu predizbora, i Juppe.

No Fillonovi radikalni reformski planovi, koji uključuju smanjenje javne potrošnje za 100 milijardi eura kroz pet godina, ukidanje poreza na bogate i pomicanje granice za odlazak u mirovinu na 65 godina te smanjenje javne uprave, mogli bi u određenoj mjeri povećati izglede francuskim socijalistima i široj ljevici.

Sve oči uperene su sada u francuskog predsjednika Franocoisa Hollandea koji još nije rekao hoće li se kandidirati za novi mandat. Njegovi bliski suradnici tvrde da hoće iako je jako nepopularan.

No francuski premijer Manuel Valls mogao bi također imati takvih ambicija. U nedjelju je prvi put spomenuo mogućnost da se natječe za nominaciju socijalista za predsjedničke izbore, potvrdivši duboke podjele na ljevici.

U kampanju je krenuo i njegov bivši ministar gospodarstva Emmanuel Macron, ciljajući birače centra, kao i ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Ispitivanje javnog mnijenja agencije Harris objavljeno u nedjelju pokazalo je da bi oni u prvom krugu predsjedničkih izbora u travnju dobili više od 13 posto glasova svaki, dok bi potpora Hollandeu i Vallsu bila u jednozamenkastim brojkama.

Fillon bi pak dobio 26 posto glasova, a Le Pen 24 posto. U drugom krugu bi Fillon pobijedio sa 67 posto glasova, dok bi Le Pen dobila 33 posto, po istom istraživanju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter