Francuski i malijski vojnici nadziru prilaze Timbuktu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski i malijski vojnici su u ponedjeljak ujutro zauzeli prilaze i zračnu luku u Timbuktuu, na sjeveru Malija, nakon završetka kopneno-zračne operacije protiv islamističkih pobunjenika tijekom noći, doznaje se od francuskog i malijskog vojnog izvora.

Francuske i afričke snage sada nadziru takozvani Nigerski prsten između islamističkih baza u Timbuktuu, 900 km sjeveroistočno od Bamaka i Gaa, 1.200 km sjeveroistočno od malijske prijestolnice, rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik glavnog vojnog stožera u Parizu, brigadir Thierry Burkhard.

To su područje zauzele u 48 sati, istaknuo je glasnogovornik glavnog stožera.

Viši časnik malijske vojske potvrdio je da je zračna luka u Timbuktuu u ponedjeljak prešla u ruke francuskih i malijskih vojnika koji nisu naišli "ni na kakav otpor" islamista.

"Kontroliramo zračnu luku u Timbuktuu. Nismo naišli ni na kakav otpor. U gradu nema nikakvih sigurnosnih problema", dodao je izvor.

Zajednička ofenziva francuskih snaga koje sudjeluju u operaciji Servalu i malijskih snaga provedena je uz pomoć francuskih lovaca, dodao je Burkhard, u izjavi o zauzimanju Nigerskog prstena.

Islamističko uporište u Gau palo je u subotu u spektakularnoj operaciji francuske vojske u kojoj su pripadnici specijalnih postrojba uz zračnu potporu prvo zauzeli zračnu luku i jedan strateški most. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter