Francuski džihadist preuzeo odgovornost za atentate u Parizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tekst u kojem preuzima odgovornost za krvave atentate u Parizu u ime skupine Islamska država (IS) pročitao je u snimci objavljenoj na internetu francuski džihadist Fabien Clain, naveli su u utorak izvori bliski istrazi, prenosi AFP.

Taj 35-godišnjak je blizak Mohamedu Merahu, koji je u ožujku 2012. ubio trojicu vojnika, profesora i troje učenika židovske škole u području Toulousea, nakon čega ga je smaknula policija.

Nakon dugog proučavanja snimke teksta od 5 i pol minuta na francuskom, objavljene dan nakon napada u kojima je poginulo 129 ljudi, specijalne službe su zaključile da se radi o glasu Fabiena Claina. On i njegov brat Jean-Michel su odrasli u Toulouseu, a postali su radikalni muslimani početkom 2000-ih godina. Zatim su se približili islamskoj zajednici  koju vodi Francuz sirijskog podrijetla Oliver Corel, stariji od njih, kojeg su doživljavali kao duhovnog vođu.

Fabiena Claina, koji se novim imenom zove Omar smatraju jednim od organizatora podružnice za slanje islamističkih boraca u Irak. Osuđen je u srpnju 2009. na 5 godina zatvora. Tijekom zatočenja zatvorske vlasti su zaplijenile poruku koju je uputio Mohamedu Merahu, kojeg je upoznao nekoliko godina ranije.

Nakon oslobođenja Fabien Clain je krenuo u Siriju gdje se pridružio Islamskoj državi. Smatra se da stoji iza neuspjelog napada u travnju na crkvu u pariškoj regiji, u Villejuifu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter