Francuska: Židovi u rekordnom broju sele u Izrael

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Useljavanje Židova iz Francuske u Izrael doseglo je ove godine rekordnu razinu, objavile su u četvrtak izraelske vlasti, objašnjavajući to kao posljedicu fizičke i gospodarske nesigurnosti.

Gotovo 8.000 francuskih Židova trebalo bi ove godine stići u Izrael, rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva za imigraciju, ocijenivši da je to "nezapamćen rekord".

Konačni podaci još nisu dostupni.

U Francuskoj živi između 500.000 i 600.000 Židova, što je najveća židovska zajednica u Europi i treća u svijetu nakon Izraela i SAD-a.

Nakon terorističkog napada na trgovinu košer proizvodima u Parizu u siječnju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je Židove u Francuskoj i Europi da emigriraju u Izrael

Useljavanje francuskih Židova povećalo se ove godine za 10 posto u odnosu na 2014., po podacima Židovske agencije, organizacije koja prati useljavanje u Izrael. Agencija očekuje da će se taj trend nastaviti.

Glasnogovornik agencije Avi Mayer rekao je da su razlozi za to jačanje osjećaja fizičke nesigurnosti i neizvjesnosti na gospodarskom planu

Ove godine u Izrael se uselilo 30.000 Židova, najviše u zadnjih 15 godina. Osim iz Francuske, 7.300 ih je stiglo iz Ukrajine, 7.100 iz Rusije i 3.500 iz Sjeverne Amerike.

U Izrael se od njegova osnivanja 1948. doselilo više od tri milijuna Židova. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter