Francuska zgrožena linčem romskog mladića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik François Hollande izrazio je "zgražanje" u utorak nakon linča mladog Roma u Francuskoj, koji se još bori za život, čina koji su osudile i brojne udruge, ukazujući na stigmatizaciju koju trpi ta manjina.

Mladića od 16 godina nepoznati napadači nasmrt su premlatili i ostavili ga nepomičnog prije nego je pronađen u petak sjeverno od Pariza. Predsjednik je osudio "nezamisliv i neoprostiv čin" koji je protivan "svim načelima na kojima je zasnovana naša republika", izražavajući "zgražanje" i zahtijevajući da se "poduzme sve kako bi se pronašli počinitelji tog napada".

To je "neprihvatljiv čin čiji počinitelji moraju biti pronađeni u najkraćem roku kako bi pred pravdom odgovarali za svoja djela", kazao je francuski premijer Manuel Valls.

Iako je po nekim informacijama mladić bio žrtva kaznene operacije kao osumnjičeni za provalu, ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve podsjetio je da su "isključivo snage sigurnosti zadužene za provođenje poštivanja javnog reda".

Mladi Darius živio je odnedavno s obitelji i drugim Romima u napuštenoj kući u Pierrefitte-sur-Seine, sjevernom predgrađu Pariza. Pronađen je u petak navečer onesviješten u kolicima iz supermarketa blizu osjetljive četvrti Cite des Poetes, po policijskom izvoru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter