Francuska: Zbog vjetra 12.000 kuća bez struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olujni vjetar koji je u ponedjeljak i u utorak puhao na jugozapadu Francuske prouzročio je prekid u opskrbi električnom energijom 12.000 kućanstava u regijama Midi-Pyrenees i Akvitaniji, doznaje se od ERDF-a, podružnice EDF-a za distribuciju.

Većinu tih izgreda prouzročio je pad drveća i grana na električne vodove, uglavnom u raštrkanim selima. Vjetar sa Sredozemlja puhao je tim dvjema regijama s jugoistoka prema sjeverozapadu, s udarima koji su dostizali brzinu 120 km/h u Haute-Garonnei i u Tarnu.

"Zbog olujnog vjetra s udarima u utorak oko podneva 7.000 kućanstava u Akvitaniji ostalo je bez električne energije u Lot-et-Garonneu, Dordognei i Girondei te 5.000 u Midi-Pyrennesu, među kojima 2.000 samo u Haute-Garonnei", rekao je glasnogovornik ERDF-a. Ukupno 530 radnika ERDF-a i kooperantskih poduzeća sudjeluje u otklanjanju kvarova i u normalizaciji opskrbe. U utorak predvečer bez struje je još bilo oko 5.500 kućanstava na čitavom jugozapadu zemlje, među kojima 1.700 u Midi-Pyreneesu. ERDF je izrazio nadu da će "koncem večeri struju dovesti u sve domove, ako ne bi bilo novog naleta vjetra".

Ovi udari vjetra koji se u utorak navečer trebaju smiriti, nisu bili toliko siloviti kao oni u listopadu lani kada je pedesetak tisuća kućanstava na jugozapadu ostalo u mraku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter