Francuska zabranila ulazak cetvorici muftija i imama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuske vlasti zabranile su u cetvrtak ulazak u zemlju cetvorici muslimanskih muftija i imama koje je pozvala islamska organizacija bliska Muslimanskoj braci, izrazivši istovremeno žaljenje zbog dolaska švicarskog islamologa egipatskog podrijetla Tarika Ramadana.

U zajednickom priopcenju ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant i ministar vanjskih poslova Alain Juppe odbili su ulazak u Francusku bivšem velikom muftiji Jeruzalema Akrimu Sabriju, Saudijcu Ajedu Bin Abdalahu Al Qarniju, egipatskom imamu Safvatu Al Hijaziju i saudijskom imamu Abdalahu Basfaru.

Muslimanski vjerski dužnosnici trebali bi sudjelovati na kongresu Unije islamskih organizacija u Francuskoj (UOIF) od 6. do 9. travnja u pariškom predgradu.

U priopcenju dvojice ministara izražava se žaljenje što je UOIF na kongres pozvao Tarika Ramadana, cija su "stajališta i prijedlozi suprotni duhu Republike".

Islamski intelektualac Tarik Ramadan je unuk Hasana al Bana, utemeljitelja Muslimanske brace 1928. godine u Egiptu. To je najstariji islamski sunitski pokret cija dogma tavhid (jedinstvo Boga) podrazumijeva stapanje vjere i politike.


Podijeli: Facebook Twiter