Francuska zabranila prodaju tableta Diane 35

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska Agencija za hranu i lijekove otvorila je istragu o pilulama Diane 35 nakon što je otkriveno da su s njima povezane najmanje četiri smrti u zadnjih 25 godina, objavili su francuski mediji.

Francuski regulator ANSM u nedjelju je priopćio da se Diane 35 prodaje u više od 116 zemalja svijeta te da je prošle godine oko 325 tisuća Francuskinja koristilo te pilule. U Agenciji su potvrdili da su četiri žene umrle zbog tromboze koju su dobile zbog pilula Diane 35, dok se još tri smrti klasificiraju kao sumnjive i u mogućoj su vezi s pilulama.

Na današnjoj presici direktor Agencije za hranu i lijekove Dominique Maraninchi izjavio je da zabranjuju prodaju pilula. Rok za njihovo potpuno povlačenje iz prodaje je tri mjeseca.

Pilule nisu, kako prenosi France 24, licencirane za upotrebu kao kontracepcijske pilule, već kao hormonski nadomjestak za one koji imaju probleme s aknama! No, liječnici ih često prepisuju kao kontracepciju.

Na stranicama HALMED-a, Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, postoje upute o lijeku u kojima je navedeno da "za sve korisnice Diane 35 obloženih tableta postoji povećan rizik od nastanka venske ili arterijske tromboembolije (npr. venska tromboza, plućna embolija, moždani udar, infarkt miokarda). "Rizik može biti dodatno povišen daljnjim čimbenicima (pušenje, hipertenzija, poremećaji zgrušavanja krvi ili metabolizma lipida, značajna pretilost, varikozne vene, flebitis u anamnezi i tromboza)". (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter