Francuska vojska sukobila se s islamistima u Gau

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska vojska je u noći s nedjelje na ponedjeljak iz zraka napala islamiste u Gau, na sjeveroistoku Malija, javljaju svjedoci s terena.

Više svjedoka je vidjelo francuski helikopter kako otvara vatru na položaje islamista pokraj nekadašnje policijske postaje. Od zgrade su ostale samo ruševine jer je ranije napadnuta iz zraka.

Skupina islamista napala je u nedjelju malijske vojnike u središtu Gaa, najvećeg grada na sjeveru Malija, što je bio prvi islamistički napad na grad koji su nedavno zauzeli francuski i malijski vojnici.

Nedjeljni napad uslijedio je pošto su se u posljednja dva dana već bila dogodila dva samoubilačka bombaška napada. Naoružani islamisti koji su u francuskim zračnim udarima pretrpjeli teške gubitke i koji su gotovo bez otpora potisnuti iz gradova na sjeveru zemlje koje su držali gotovo deset mjeseci, zadnjih dana sve češće napadaju, napose autobombama, postavljanjem mina duž cesta ili pak u akcijama gradske gerile.

Gao, 1.200 km od Bamaka, koji je bio u rukama islamističkih skupina povezanih s Al Kaidom, oslobođen je 26. siječnja. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter