Francuska vlada preporuca vadenje silikona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski ministar zdravlja Xavier Bertrand preporucio je preventivno vadenje silikonskih grudnih umetaka proizvodaca PIP, cak i ako nema znakova njihova oštecenja.

Gotovo 30.000 žena u Francuskoj nosi grudne umetke proizvodaca Poly Implant Prothese (PIP) u kojima se nalazi industrijski silikon široke primjene, od racunala do posuda. Tvrtka je danas zatvorena. Sanitarne su vlasti do sada samo preporucile ženama koje nose te umetke da konzultiraju svog kirurga ili lijecnika radi odgovarajucih klinickih i radioloških pregleda da bi bile sigurne u stanje umetka.

Znanstveno mišljenje koje je u cetvrtak navecer objavio Nacionalni institut za rak pokazuje da zasad nema povecanog rizika od raka kod žena koje nose PIP umetke, za razliku od drugih umetaka. Ipak, istice ministarstvo, utvrdeni rizici povezani s tim umecima su puknuca i iritacije gela koji mogu izazvati upalne reakcije, što može otežati njihovo vadenje.

Osam slucajeva raka dojke dijagnosticirano je u žena s grudnim umetcima PIP, no izravna uzrocna veza nije potvrdena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter