Francuska: Valls dobio povjerenje zastupnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi francuski socijalistički premijer Manuel Valls u utorak navečer dobio je povjerenje zastupnika te može početi s provedbom reformi koje je najavio, a trebale bi dati novi poticaj obećanjima o ekonomskom oporavku zemlje što ga je najavio predsjednik Francois Hollande.

Povjerenje novoosnovanoj francuskoj vladi ukazalo je 306 zastupnika, protiv ih je glasovalo 239, a 26 ih je bilo suzdržano

Devet dana nakon poraza ljevice na lokalnim izborima Manuel Valls obećao je Francuzima istinu i učinkovitost. Bivši ministar unutarnjih poslova rođen u Španjolskoj prije 51 godinu, naturalizirani Francuz s 20, znao je da riskira na vjerodostojnosti govorom u kojemu je mogao tek potvrditi smjernice što ih je početkom godine postavio predsjednik Francois Hollande. No, svjestan činjenice da je obavezan provesti promjene nakon neuspjeha lokalnih izbora Valls je rekao da želi odgovoriti na krizu povjerenja koja je pogodila vladu.

Obećao je i smanjenje troškova rada za 30 milijardi eura do 2016., što će rezultirati dodatnim pritiskom na poslodavce. Tu je mjeru 14. siječnja najavio francuski predsjednik, a svrha joj je ponovno potaknuti zapošljavanje radnika te smanjiti nezaposlenost koja je dosegnula gotovo 10 posto.

Novi premijer obećao je da će se angažirati na smanjenju javnog duga i smanjenju ili potpunom ukidanju nekih poreza na zarade.

Također je izrazio želju da se ekonomski rast u EU-u nastavi kroz politiku velikih investicija i politiku zapošljavanja, osobito mladih. "Ekonomska i socijalna kriza nisu objašnjenje za sve, postoji i građanska kriza, kriza identiteta", kazao je Valls, aludirajući na rekordno nizak odaziv birača na nedavno održanim lokalnim izborima te na jačanje ekstremne desnice u zemlji.

Francuski predsjednik prošli je tjedan odobrio novu vladu premijera Vallsa koju čini 16 ministara, što je četiri manje nego u kabinetu prethodnog premijera Jean-Marca Ayraulta. Glasovanje o povjerenju novoj vladi Hollandeu omogućuje nastavak provedbe reformi u državi zbog poticanja gospodarsko rasta, a da se o tome ne mora posebno glasovati u parlamentu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter