Francuska: Ubojica u smrtnosnom pohodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati muškarac svoj je smrtonosni pohod zapoceo 6. ožujka kradom skutera, a u najnovijem napadu je smaknuo cetiri osobe u ponedjeljak pred židovskom školom u Toulouseu, i u ta dva tjedna ubio je sedam osoba na podrucju ne vecem od 50 kilometara.

Strah francuskih vlasti da bi nepoznati ubojica mogao ponovno napasti pojacava cinjenica da se o njemu zna uistinu vrlo malo - tek da puca iz oružja kalibra 11,43, vozi skuter jacine 500 ccm i na prsima ima kameru.

Šokirana videnim na snimkama cetverostrukog ubojstva kod židovske škole u Toulouseu, predstavnica židovske zajednice opisuje ubojicu kao "vrlo normalnog, vrlo odlucnog" covjeka koji ubija "kao iz zabave, kao što se ubijaju životinje".

Policijska istraga zasad u obzir uzima sve mogucnosti - od toga da ubojica ima vojnu obuku, da je ksenofob i rasist, buduci da je ubijao židove, Arape i crnce, da možda imitira Norvežanina Andersa Behringa Breivika ili da je islamisticki terorist.

Vrlo je malo elemenata koji se dosad znaju o onom što se ucinio. Prvo zlodjelo prošlo mu je gotovo nezamijeceno kad su vlasti objavile šturu vijest o smrti muškarca od tridesetak godina, ubijenog iz vatrenog oružja u istocnom dijelu Toulousea.

Danas se zna da je još 6. ožujka ukrao crni skuter. Nekoliko dana poslije francuski padobranski docasnik Imad Ibn Ziaten objavio je oglas na internetu da prodaje svoj motor, pritom spomenuvši da je vojnik, pa je ubojica s njim stupio u kontakt zbog oglasa.



U nedjelju, 11. ožujka, Ziaten je u rano poslijepodne parkirao svoj motor na platou u stambenoj cetvrti Toulousea. Dok je s kacigom u ruci stajao pokraj motora, usmrtio ga je metak kalibra 11.43 koji ga je pogodio u glavu, a ubojica je pobjegao na skuteru.

Cetiri dana poslije ubojica je otputovao u Montauban, 50-ak kilometara sjeverno od Toulousea. Koristeci manje prometne ulice, svojim ukradenim skuterom oko 14 sati došao je do vojarne padobranske postrojbe u tom gradu.

Sišao je sa skutera i stao iza trojice padobranaca koji su s bankomata podizali novac. Poceo je pucati u njih, najprije iz jednog oružja, a potom, kad ga je ispraznio, i iz drugog. Ocevici kažu da je odmaknuo u stranu jednu stariju osobu kako je ne bi ozlijedio, a potom jednu žrtvu koja je još puzala dokrajcio s tri metka.

Policija je pronašla prazni spremnik streljiva, ali je bio pažljivo ocišcen, bez ijednog otiska prstiju ili traga DNA. Žena koja je nazocila cijelom dogadaju policiji je rekla da misli kako je ispod poluspuštenog vizira kacige na lijevom obrazu ubojice primijetila "nešto kao ožiljak ili tetovažu".

Dvojica padobranaca iz sjeverne Afrike, Abel Chennouf (25) i Mohamed Legouad (24) poginuli su u pucnjavi, a treci  Loic Liber (28) s Kariba još se bori za život.

U tom trenutku policija je znala da je u oba napada, u Toulouseu i Montaubanu, pucano iz istog oružja i u Toulouse su upuceni specijalni istražitelji kako bi pokušali rasvijetliti ubojstva.

U ponedjeljak je ubojica na skuteru, vjerojatno prebojanom u bijelo, stigao pred židovsku školu Ozar Hatorah u Toulouseu. Mirno se parkirao, prišao bliže školi i nešto poslije 8 sati poceo pucati u 30-godišnjeg rabina i vjeroucitelja Jonathana Sandlera i njegove sinove Gabriela (4) i Arieha (5). Potom je ušao u dvorište škole, gdje je naišao na sedmogodišnju kcer ravnatelja škole Myriam Monsonego i ubio je hicem u glavu. Ponovio je scenarij iz Montaubana. Ima dva oružja, kalibara 11,43 i 9 milimetara i kad je ispraznio jedno, pokolj je dovršio drugim.

Tijekom pucnjave u školi, ubojica je na prsima imao kameru koja omogucuje "širokokutno snimanje kako bi snimke poslije mogao pogledati na racunalu". "Moje je mišljenje da bi to moglo pridonijeti izradi psihoprofila ubojice", rekao je ministar unutarnjih poslova Claude Gueant. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter