Francuska: Radnici zatočili 2 direktora Goodyeara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici tvornice za proizvodnju guma Goodyear u Amiensu, na sjeveru Francuske, u utorak ujutro još nisu pustili dvojicu direktora koje su zatočili dan ranije u znak prosvjeda protiv zatvaranja tvornice, doznaje se od sindikalnog izvora.

Direktor proizvodnje u toj tvornici Michel Dheilly i direktor personalne službe Bernard Glesser koji su od ponedjeljka u 10.30 sati zatvoreni u jednoj dvorani za sastanke, proveli su ondje noć i "neće biti pušteni sve dok se ne održe pregovori s minimalnim jamstvima", rekao je za AFP Mickael Mallet, izaslanik središnjice CGT-a, najvećeg francuskog sindikata.

- Dvojica direktora imaju što jesti i piti koliko hoće. Imaju i mobitele, razgovaraju s obitelji. Slobodno se kreću tvornicom, ali ne mogu izaći odande, rekao je izaslanik, dodavši da je između 100 i 150 radnika također provelo noć u tvornici.

Udruga poduzetnika Medef osudila je u utorak ujutro takvo "neprihvatljivo ponašanje", a uprava Goodyeara u Francuskoj rekla je da se ne želi sastati s predstavnicima radnika sve dok ne puste dvojicu direktora.

Informacija o zatvaranju tvornice Goodyear u Amiensu koja zapošljava 1.173 radnika objavljena je 31. siječnja 2013. Od tada CGT uzalud poduzima različite pravne korake ne bi li se izborio za otkazivanje programa zatvaranja.

- Pravnim putem gubimo sve, pa smo odlučili promijeniti taktiku, rekao je u ponedjeljak predstavnik radnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter