Francuska priznala privremenu libijsku vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privremenu libijsku vladu koju vodi Mustafa Muhamed Abdel Džalil, a imenovalo ju je Nacionalno vijece, danas je kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, kao prva država u svijetu, priznala Francuska. Libijska opozicija još uvijek ceka Gadafijev odgovor, naime u utorak su mu dali 72 sata da napusti državu, kao put da izbjegne sudsko gonjenje.

Revolucionari još uvijek nadziru središte Zavije, koje je u okruženju Gadafijevih snaga, rekao je jedan izbjegli stanovnik grada udaljenog svega 50 kilometara od Tripolija. Gadafijeve snage tvrde da su preuzele kontrolu nad gradom, pobunjenici to opovrgavaju.

Borbe se nastavljau i za grad Ras Lanuf, koju drže sve oslabljeniji pobunjenici, a Crveni križ ocekuje "najgore" i spominje "gradanski rat". Najmanje jedan projektil pao je 500 metara od bolnice, javili su novinari AFP-a iz naftne luke Ras Lanuf na istoku zemlju koju su u cetvrtak ujutro gadale Gadafijeve snage. Projektil je pao na veliku stambenu cetvrt koju su brojni civili napustili pocetkom tjedna u strahu od napredovanja vladinih snaga.

Unatoc sve nestrpljivijim pozivima medunarodnoj zajednici da proglasi zonu zabrane leta nad Libijom kako bi sprijecila režim da bombardira civile, odluka još nije donesena i ministri obrane zemalja clanica NATO-a o Libiji ce razgovarati u cetvrtak i petak u Bruxellesu.


Podijeli: Facebook Twiter