Francuska podiže poreze bogatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska vlada najavila je u srijedu da ce povecati niz poreza i time prikupiti 7,2 milijarde eura za smanjenje proracunskog manjka.

Najavljena povecanja ukljucuju 2,3 milijarde eura 'težak' jednokratni porez za gradane cija neto imovina premašuje 1,3 milijuna eura kao i 1,1 milijardu eura vrijedne izvanredne poreze za velike banke i energetska poduzeca odnosno njihove zalihe nafte.

Dodatnih 980 milijuna eura vlada namjerava prikupiti ove godine ukidanjem poreznih olakšica za prekovremene radne sate.

Ocekuje se da ce francuski parlament glatko usvojiti najavljena povecanja poreza, buduci da francuski predsjednik Francois Hollande može racunati na solidnu vecinu zastupnickih glasova.

Hollande tvrdi da bi bogati gradani trebali preuzeti dio tereta nastojanja Francuske da sreže proracunski manjak s prošlogodišnjih 5,2 posto na 4,5 posto BDP-a u ovoj godini, te na tri posto u 2013.

"U prvom razdoblju nastojat cemo ostvariti ciljani rezultat putem prihoda od poreza, ali u ostatku mandata nastojat cemo postici taj efekt na strani potrošnje", kazao je na konferenciji za novinstvo ministar za proracun Jerome Cahuzac.(Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter