Francuska podiže minimalnu placu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova francuska vlada objavila je u utorak da ce povisiti minimalnu placu za dva posto kako bi ublažila udarac koji su džepovima francuskih gradana zadali viši porezi i posustalo gospodarstvo.

Minimalna ce placa tako biti podignuta na 9,4 eura po satu a trenutno je dobiva oko 1,6 milijuna radnika, odnosno 10 posto stalnog zaposlenih i 25 posto zaposlenih na odredeno vrijeme.

Vlada nastoji delikatnim mjerama povecati kupovnu moc radnika i istodobno voditi racuna o tome da ne odvrati poduzeca od zapošljavanja novih radnika s obzirom da je stopa nezaposlenosti u meduvremenu dosegnula najvišu razinu u 13 godina.

Ministar rada Michel Sapin kazao je da ce dvopostotno povecanje minimalne place realno iznosti 0,6 posto, nakon što se uzme u obzir inflacija.

"Morali smo omoguciti najranjivijim radnicima na minimalnoj placi da iskoriste tu dodatnu kupovnu moc", kazao je Sapin na konferenciji za novinstvo.

Kako bi jasno pokazala da joj nije na umu samo štednja, vlada je odlucila od 1. srpnja povisiti minimalnu placu. Planirano je povecanje skromnije no što su sindikati zahtijevali.

Vlada je istodobno najavila da ce u ovoj godini odustati od milijardu eura planirane potrošnje, povrh zacrtanog programa trogodišnjeg zamrzavanja potrošnje koji pocinje iduce godine, naglasio je ministar za proracun Jerome Cahuzac.

Ministar za proracun dodao je da ce ovogodišnje zamrzavanje potrošnje obuhvatiti sva ministarstva osim onih obrazovanja, pravosuda i unutarnjih poslova. "Milijarda eura koja je trebala biti potrošena od danas do kraja godine bit ce zamrznuta", kazao je Cahuzac za tv-postaju BFM.

Premijer Jean-Marc Ayrault kazao je u ponedjeljak ministrima da ce od 2013. ukupna potrošnja u ministarstvima i tijelima regionalne uprave biti zamrznuta na razdoblje od tri godine, uz izuzetak troškova servisiranja duga i isplate mirovina.

Ocekuje se da ce javna potrošnja u iducoj godini iznositi oko 360 milijardi eura ali ce vlada objaviti izmjene proracuna sljedece srijede kako bi uracunala posustali gospodarski rast koji pritišce prihode od poreza.

Promjene ce se nadovezati na revizorsko izvješce o javnim financijama za koje se ocekuje da ce pokazati da ce Francuska u iducoj godini teško ispuniti zacrtani manjak od tri posto BDP-a.

Vlada je iskljucila mogucnost opsežnih mjera štednje kakve su pokrenute u Italiji i Španjolskoj uz obrazloženje da bi najteže pogodile srednju klasu i pritisnule osobnu potrošnju, tradicionalni pokretac francuskog gospodarstva.

Predsjednik Francois Hollande traži od Europe da se ponovo fokusira na mjere poticanja gospodarskog rasta. U maticnoj Francuskoj nastojat ce do kraja ove godine smanjiti proracunski manjak ispod ciljanih 4,5 posto ponajprije planiranim povecanjem poreza.


Podijeli: Facebook Twiter