Francuska: Odobren porez na milijunaše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francusko Ustavno vijeće dalo je u nedjelju zeleno svjetlo 'porezu na milijunaše" koji će biti nametnut tvrtkama koje isplaćuju plaće od preko 1 milijun eura godišnje. Ustavno vijeće je sud sastavljen od sudaca i bivših francuskih predsjednika koji ima ovlasti poništiti zakone ukoliko smatra da krše ustav.

Zakon koji je obećao predsjednik Francois Hollande da bi natjerao bogate da daju više kako bi se Francuska izvukla iz krize, razbjesnio je poslovne čelnike i nogometne klubove, koji su u jednom trenutku zaprijetili i štrajkom.

Izvorno je bio predviđen kao porez od 75 posto koji bi plaćali oni koji mnogo zarađuju i to na dio njihovih prihoda koji prelaze 1 milijun eura, ali ga je vijeće odbacilo rekavši da je 66 posto zakonski maksimum za pojedince. Socijalistička vlada je u međuvremenu izmijenila zakon kako bi ga umjesto toga nametnula tvrtkama izazvavši bijes poduzetnika.

Prema novom zakonu, za koji je vijeće utvrdilo da je ustavan, porez će biti izvanrednih 50 posto na dio plaća koji prelazi 1 milijun eura isplaćene 2013. i 2014. Uključujući socijalna davanja njegova stopa će u konačnici ostati ugrubo 75 posto. Porez će ipak biti ograničen na 5 posto prometa tvrtke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter